€55 miljoen investering om fietsproductie naar Frankrijk terug te halen

Op 22 april hebben de ministers van Industrie en Transport een oproep voor projecten aangekondigd ter waarde van 55 miljoen euro, als onderdeel van het investeringsplan France 2030. Dit initiatief is bedoeld om de assemblage van fietsen en de productie van fietsonderdelen in Frankrijk nieuw leven in te blazen. Momenteel worden de meeste in Frankrijk verkochte fietsen in het buitenland geproduceerd.

Deze oproep voor projecten is bedoeld om fabrikanten te ondersteunen bij het moderniseren of uitbreiden van hun fabrieken. Dit omvat niet alleen het assembleren van fietsen, maar ook het produceren van onderdelen zoals batterijen, transmissies en remmen, evenals frames en motoren voor elektrische fietsen.

De overheid wil ook innovatieve projecten ondersteunen, zoals voor eco-design en het verminderen van de milieu-impact van fietsproductie. Dit initiatief richt zich op grote volumes, waardoor kleine bedrijven niet in aanmerking komen: de totale kosten van elk project moeten minstens €1 miljoen bedragen.

2 miljoen fietsen per jaar in 2030

In 2022 werden in Frankrijk slechts 850.000 fietsen geproduceerd, terwijl er dat jaar 2,6 miljoen werden verkocht. De regering heeft als doel gesteld om tegen 2027 jaarlijks 1,4 miljoen fietsen te assembleren, en tegen 2030 minstens 2 miljoen fietsen per jaar.

De eerste winnaars van de oproep voor projecten worden in september bekendgemaakt na selectie door het Franse milieuagentschap Ademe. Enkele fabrikanten hebben echter niet gewacht op de overheid om te investeren in hun productiefaciliteiten. Voorbeelden zijn Origine Cycles in Noord-Frankrijk, gespecialiseerd in sportfietsen, Arcade Cycles in de Vendée, bekend om stadsfietsen, en Yamaha, met een nieuwe productielijn voor zijn motoren voor elektrische fietsen in de regio Hauts-de-France.

Bron: L’Usine Nouvelle