InfraClimat brengt impact van klimaatverandering op infrastructuur in beeld

Een nieuw digitaal platform genaamd InfraClimat, opgericht door de Fédération nationale des travaux publics (FNTP), biedt gebruikers de mogelijkheid om de impact van klimaatverandering op infrastructuur zoals wegen, bruggen en waterzuiveringsinstallaties te visualiseren. Deze gratis online tool is ontwikkeld in samenwerking met de techspecialist OnePoint.

Het platform heeft tot doel alle lokale bestuurders in Frankrijk bewust te maken van de risico's van klimaatverandering en hen aan te moedigen te investeren in de bescherming en aanpassing van infrastructuur. De geschatte waarde van de infrastructuur in Frankrijk bedraagt meer dan 2.000 miljard euro.

Overstromingen en hittegolven

Het platform analyseert met behulp van nationale en openbare gegevensbronnen hoe kwetsbaar een infrastructuur is voor vijf klimaatgerelateerde risico's: kustoverstromingen, hittegolven, overstromingen en extreme neerslag, droogte, en bodemkrimp of -uitzetting van kleigronden.

InfraClimat geeft een overzicht van de kwetsbaarheden van infrastructuren en biedt toegang tot diverse bestaande oplossingen op basis van casestudies, onderzoek en praktijkervaringen.

Beeld: InfraClimat

Overzicht van klimaatinvesteringen

Een witboek van de FNTP, gepubliceerd in december 2023, onthulde dat tussen 2013 en 2022 jaarlijks gemiddeld €2,7 miljard werd geïnvesteerd door de regio's in klimaatadaptatie Dit bedrag is gestaag gestegen sinds 2017 tot €3,5 miljard in 2022. Investeringen waren voornamelijk gericht op het overstromingsrisico (33%), gevolgd door droogte en hittegolven. De investeringen per hoofd van de bevolking zijn ook in alle regio's toegenomen.

Het FNTP merkt echter op dat de geïnvesteerde bedragen nog steeds aanzienlijk lager liggen dan de €10,6 miljard aan schadeclaims die in 2022 bij verzekeraars zijn ingediend voor alle categorieën samen. Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijke hogere kosten, zoals benadrukt in een recent rapport over de aanpassing van het Franse verzekeringsstelsel aan veranderende klimaatrisico's. Volgens een ander recent rapport van het Franse milieuagentschap Ademe zou de opwarming van de aarde tegen het einde van de eeuw meer dan €260 miljard per jaar kunnen kosten als er geen adaptatiebeleid wordt gevoerd.

Bron: ActuEnvironnement, Localtis, InfraClimat