Parijs 2024: Frankrijk doet mee aan race voor mooiste openingsceremonie (courrierinternational.com)

Bron: courrierinternational.com

Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen zal de openingsceremonie toegankelijk zijn voor het grote publiek en plaatsvinden op een rivier.  

Het Parijse organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen 2024 heeft een route van zes kilometer langs de Seine gepland, van de Austerlitzbrug tot de Iena-brug. Een vloot van 160 boten, bestaande uit 10.000 atleten, zal langs de beroemdste monumenten van de Franse hoofdstad varen, zoals de Notre-Dame, het Louvre en de Eiffeltoren. Langs de route zullen ook tribunes worden opgesteld, zodat 600.000 toeschouwers deze ongekend grote parade gratis kunnen bijwonen. 

Een andere vernieuwing is dat de parade van de sportdelegaties aan het begin van de ceremonie zal plaatsvinden, in plaats van aan het eind, zoals gewoonlijk het geval is. Dit betekent dat de atleten niet verschillende uren in de gangen hoeven te wachten. Bovendien zullen dansers optreden op de daken van sommige gebouwen langs het parcours en zullen er acrobaten, heteluchtballonnen en andere luchtshows te zien zijn, die allemaal op 80 reuzenschermen.

Thierry Reboul, de directeur van de plechtigheden, zegt dat hij de geschiedenis van Parijs wil oproepen door middel van projecties, dans en "een mix van alle kunsten". Er zullen ook boordcamera's worden gebruikt om de openingsparade zo goed mogelijk te volgen. Dit zal de ervaring uniek maken voor de verwachte één miljard kijkers. 

Parijs 2024