Innovatiemissie duurzame luchtvaart naar Toulouse

Bent u bezig met onderzoek, ontwikkeling of productie gericht op nieuwe duurzame vliegtuigtechnologie, en heeft u interesse om de krachten te bundelen met het Franse aerospace cluster? Ga dan mee met de innovatiemissie duurzame luchtvaart naar Toulouse van 4 t/m 6 juli 2022, georganiseerd door de RVO, Netherlands Aerospace Group en de Nederlandse ambassade in Parijs.

Waarom Toulouse?

Toulouse is het centrum van de lucht- en ruimtevaart in Frankrijk. Het is de stad van onder meer de AIRBUS Group, ATR, Thales, Safran, Dassault en kennisinstellingen als ISAE-Supaero en ONERA. Deze partijen vormen samen met een groot aantal MKB bedrijven en startups een innovatief ecosysteem.

Het verkennen van samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van het vliegtuig van de toekomst staat tijdens deze innovatiemissie centraal.

Achtergrond

Midden in de Covid-19 crisis heeft de Franse regering in september 2020 een belangrijk economisch herstel- en investeringsplan aangekondigd om de Franse economie te ondersteunen, genaamd “France Relance”, een jaar later gevolgd door de aankondiging van een strategisch industrieplan “France 2030”. De Franse regering wil publiek-private partnerschappen ondersteunen om baanbrekende innovaties te bevorderen waarbij de hele waardeketen betrokken is: OEM’s, MKB’s, en kennisinstellingen. Door innovatie te stimuleren wil de Franse regering de overgang naar een duurzame, meer digitale en meer concurrerende industrie versnellen. De lucht- en ruimtevaartsector is een van de belangrijkste sectoren die in deze plannen wordt genoemd. Deze Franse ambities sluiten goed aan bij de ambities van de Nederlandse Luchtvaartnota en de Duurzame Luchtvaart Tafel in Nederland.

Om de luchtvaart te verduurzamen zijn nieuwe technologieën nodig. Denk aan: (tank)infrastructuur, innovatieve aandrijfconcepten, lichtgewicht materialen en slimme sensoren, duurzame brandstoffen. Competenties die worden genoemd in de industrie roadmaps van de topsector HTSM en die goed aansluiten bij de sterke punten van de Nederlandse luchtvaartindustrie zoals het gebruik van thermoplastische materialen.

Er lopen diverse ontwikkelingsprojecten in Nederland t.b.v. de duurzame luchtvaart, waaronder op het gebied van waterstofopslag, innovatief onderhoud en lichtgewicht structuren. Al deze ontwikkelingen moeten uiteindelijk door een OEM als Airbus worden opgenomen in hun toeleveringsketen. Daarvoor is het zoeken naar aansluiting van de Nederlandse ontwikkeling in een vroeg stadium uiterst relevant.

Specifieke doelen van deze missie

De Nederlandse industrie en kennisinstellingen moeten zich blijven verzekeren van een plaats in de duurzame toekomst van de luchtvaart. De innovatiemissie duurzame luchtvaart naar Toulouse zal bijdragen aan de ontwikkeling en verbreding van  de Nederlandse R&D en handelskansen: de technologie die nu ontwikkeld wordt door bedrijven als Airbus in haar ZEROe programma zal het begin inluiden van duurzame luchtvaart en daarmee de kansen voor een positie in de toeleveringsketens.

Tijdens het bezoek aan Toulouse is het doel:

  • Inzicht te krijgen in de ontwikkelingen en uitdagingen rondom duurzame luchtvaart;
  • De samenwerking met het innovatie ecosysteem in Zuidwest Frankrijk te versterken;
  • De zichtbaarheid van de Nederlandse kennispositie en -ontwikkeling in Frankrijk te vergroten;
  • Het verkennen en ontwikkelen van concrete projecten en onderzoekssamenwerking door Nederlandse kennis en technologie te koppelen aan Franse counterparts.

Voor wie?

Bent u als ondernemer, technologieprovider of onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling actief op het thema van duurzame luchtvaart? Dan is deze missie mogelijk interessant voor u.

Voor meer informatie over het (concept)programma en de inschrijving (N.B. deadline aanmelding 20 mei a.s.) : ga naar de website Innovatiemissie duurzame luchtvaart Toulouse (rvo.nl)

Toulouse