De Noord-Franse regio Hauts-de-France: kansrijk en dichtbij!

De Nederlandse Ambassade in Parijs heeft de Regionale Kamer van Koophandel van Hauts-de- France opdracht gegeven tot een studie over de economie en het ontwikkelingspotentieel van de regio Hauts-de-France, een nabijgelegen maar relatief onbekende exportmarkt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Conclusie van dit onderzoek is dat er aanzienlijke mogelijkheden en ontwikkelingskansen in Noord-Frankrijk liggen.

Onderstaand een toelichting op het hoofdrapport – over de regio in zijn algemeenheid – en de drie thema-rapporten over respectievelijk de Agro-sector, Automotive en Life Science and Health in de regio. De rapporten beschrijven diverse economische indicatoren, zoals werkgelegenheid en exportwaarden. Ook biedt het rapport inzicht in de kansen in de regio, bijvoorbeeld over interessante aanwezige partijen, investeringsprojecten of economische (kennis)clusters. Dit biedt Nederlandse bedrijven handvatten om de regio te leren kennen en een eventuele benaderingsstrategie te vormen.

Beeld: Nord France Invest

Kansen in Hauts-de-France

De regio Hauts-de-France bestaat uit vijf noordelijk gelegen departementen, met onder andere steden zoals Lille, Amiens en Valenciennes, maar ook de havens van Duinkerke, Calais en Boulogne-sur-Mer. Het is de op-een-na dichtst bevolkte regio van Frankrijk (na de Parijse regio). Hauts-de-France ligt heel dichtbij Nederland, zo kan bijvoorbeeld Lille al binnen 1,5 uur vanaf de Nederlandse grens worden bereikt. Daarnaast is het een echte Europese regio, een ware ‘gateway’ gelegen te midden Europese steden en beslissingscentra als Brussel, Londen, Parijs, de Randstad, het Ruhrgebied en Luxemburg. Welgeteld 80 miljoen consumenten, met tezamen €1500 miljard aan koopkracht, bevinden zich in een straal van minder dan 300 kilometer van deze regio.

Met zijn uitgestrekte zeekust, internationale luchthavens en een van de dichtste spoor- en waterwegennetwerken van Frankrijk beschikt Hauts-de-France over een uitzonderlijke infrastructuur. Dit bevordert de kwaliteit van vervoer en logistiek. De regio wil, gezien de Europese stromen van Noord- naar Zuid- en West- naar Oost-Europa, haar rol als logistieke hub van Europa meer en meer versterken. Door de Seine en de Schelde met elkaar te verbinden, zal het toekomstige Canal Seine-Nord-Europe de binnenvaartverbinding van de regio verder versterken en grootschalig goederenverkeer mogelijk maken. Ook wordt er geïnvesteerd in de uitbreiding van de haven van Duinkerke en in het spoornet. Er zijn nog tal van voorbeelden van dergelijke projecten, allen beschreven in het hoofdrapport.

Door deze ontwikkelingen weten steeds meer buitenlandse partijen deze regio te vinden: meer dan 10% van alle buitenlandse investeringen in Frankrijk vinden in Hauts-de-France plaats. De regio is van oudsher een regio met veel industrie, met bijvoorbeeld veel textiel-, energie- en staalfabrieken. Inmiddels is de focus veel breder. De regio wordt aaneengeschakeld door belangrijke economische clusters: EuraMaterials (chemie, materialen, technisch en intelligent textiel), I-Trans (vervoer en transport), Industrie et Agro-ressources (landbouw, agrovoeding, bio bronnen, energie, materialen), Nutrition Santé Longévité (landbouw, agrovoeding, biotechnologie, gezondheid). Ieder cluster bestaat uit bedrijven, onderzoekslaboratoria en opleidingsinstellingen. Alle belangrijke actoren zijn genoemd in het hoofdrapport.

Op dit moment wordt door de overheid ingezet op een Derde Industriële Revolutie (REV3). Doel van dit initiatief is van de regio een koploper te maken voor de overgang naar een nieuwe industrie die economisch, digitaal én duurzaam is. Hierdoor is er veel financiering mogelijk voor projecten die bijdragen aan deze verduurzamende en digitaliserende revolutie. Momenteel zijn er al meer dan 1.400 projecten gefinancierd. Ook het plan France Relance – een industrieel herstelplan van de overheid – zorgt ervoor dat (buitenlandse) investeringen ondersteund worden vanuit de overheid.

Agro-sector

Hauts-de-France beschikt over uitzonderlijk vruchtbare grond die een krachtige en gevarieerde landbouw mogelijk maakt. Er is daarmee een erg divers aanbod: de productie en/of verwerking van groenten en fruit, dranken, suikers, zetmeelproducten, diervoeders en dierlijke producten, vetten, granen en andere bakkerij-producten. Naast diversiteit en kwaliteit, zit het ook met de kwantiteit goed. De regio heeft het grootste landbouwareaal van Frankrijk, welgeteld 2,1 miljoen hectare. Door de sterke reputatie in de landbouw, wordt Hauts-de-France in de volksmond soms gekscherend ‘de zolder van Frankrijk’ genoemd, omdat het bovenin Frankrijk ligt en daar alle etenswaar zich bevinden, zoals vroeger in de boerderij ook bovenin die producten werden bewaard.

Ook is de visserij erg groot. Zo is Boulogne-sur-Mer Frankrijks grootste vissershaven en een belangrijke draaischijf en handelsplaats voor de verwerking en valorisatie van vis. Elk jaar wordt in Boulogne meer dan 200.000 ton verse of diepgevroren vis en zeevruchten ingevoerd vanuit de hele wereld. Er worden ook veel vissen gekweekt. Hauts-de-France is, samen met Bretagne en Aquitaine, een van de drie belangrijkste viskwekerijgebieden van het land (samen goed voor 70% van de productie).

De industrieën in de regio ontwikkelen en investeren ook in nieuwe producten die beantwoorden aan de nieuwe behoeften van de consument en innoveren om hun concurrentie vermogen te ontwikkelen. Denk aan biologische producten, plantaardige proteïnen, kweek van insecten, nutriceutica, enz.

Er zijn in de regio 36.000 arbeidsplaatsen in de agrovoedingssector, wat het daarmee de vierde regio van Frankrijk maakt. In totaal wordt er voor €2,1 miljard netto toegevoegde waarde gerealiseerd. Internationale bedrijven als Bonduelle, Roquette, Heineken, Cerela, LeSaffre, Tereos en InVivo zijn present. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige onderzoeks- en opleidingsinstituten. Mede dankzij deze bruisende ecosystemen is het een heel innovatieve regio. Jaarlijks worden er bijvoorbeeld 3.000 nieuwe producten ontwikkeld, veelal met het oog op verduurzaming van de sector of het beperken van de milieu-impact.

Automotive-sector

De automotive-sector is in Hauts-de-France zeer gerenommeerd: in deze regio worden de meeste auto’s geproduceerd van heel Frankrijk. Zo telt het bijna 28.000 werknemers – 14% van het totaal aan werknemers in de Franse automotive. Er wordt door de automotive-industrie in de regio jaarlijks voor €5,4 miljard geëxporteerd en €7,3 miljard geïmporteerd.

Met drie originele onderdelenfabrikanten (OEM’s) Renault, Stellantis en Toyota, op zeven productiesites is de regio hét centrum van de automotive-industrie. Ook hebben de partijen MCA en SECMA autofabrieken. Uiteraard wordt in deze regio ook veel geïnvesteerd in innovaties en verduurzaming. Er zijn veel investeringen in onderzoek naar en de ontwikkeling van batterijen en oplaadstations, waterstof, biogas en in de circulaire economie. Een concreet voorbeeld is de geplande bouw van drie batterijen-gigafactories, door de consortia Verkor met onder andere Renault en Plastic Omnium, ACC (Stellantis , SAFT en TotalEnergies) en Envision, AESC en Renault.

Verder bezit de regio een rijk ecosysteem aan onderzoek-, test- en pilotcentra rond elektrificatie, batterijen en slimme voertuigen. Deze centra en clusters zijn in het thema-rapport Automotive terug te vinden.

Life sciences and health

Hauts-de-France telt meer dan 17.000 werknemers en 1.650 vestigingen in de gezondheidssector (m.u.v. activiteiten voor menselijke gezondheid en medisch-sociale accommodatie). Tussen 2010 en 2020 is het aantal werknemers in de sector met 19% gestegen. Deze sector leeft én groeit dus enorm. Tot de belangrijkste in de regio gevestigde bedrijven behoren Ajinomoto, Amphastar Pharmaceuticals, HSWT, Merck, GSK en AstraZeneca.

In een aantal onderwerpen springt de regio er met kop-en-schouders bovenuit. Het is bijvoorbeeld de grootste ontwikkelaar van technisch textiel in de gezondheidszorg en de nummer 2 voor apparatenbouw voor medisch gebruik en in ziekenhuizen. Daarnaast zijn er veel partijen actief in de e-health en gegevensbeheer. Eurasanté is een belangrijk cluster in de regio. Het is een expertisecentrum gewijd aan innovaties in medische sector en voeding en ligt in het hart van de grootste universitaire ziekenhuiscampus in Europa. Meer dan 190 bedrijven en organisaties zijn hierbij aangesloten, onder andere op het gebied van medische hulpmiddelen, farmaceutische biotechnologie, eHealth, biomedische en gespecialiseerde gezondheidsdiensten. Andere belangrijke clusters, relevante cijfers en spelers zijn te vinden in het thema-rapport.

Meer weten?

Het hoofdrapport en de drie thema-rapportages bevatten een uitgebreid overzicht van de economische situatie, belangrijke spelers en projecten in de regio. Meerdere gevestigde organisaties worden genoemd die u kunnen helpen om een ingang te vinden.

Geinteresseerd om kennis te nemen van het hoofdrapport en de drie thema-rapportages? Stuur een mail aan de Economische Afdeling van de Nederlandse Ambassade in Parijs par-ea@minbuza.nl