Franse regering: Christophe Béchu, wordt de nieuwe minister van ecologische transitie en regionale cohesie

Na de parlementsverkiezingen in juni en het vertrek van Amélie de Montchalin (ecologie) en Justine Bénin (zee) is Christophe Béchu op 4 juli benoemd tot minister van ecologische transitie en regionale cohesie. Hij wordt in deze rol bijgestaan door drie ministers en twee staatssecretarissen. Agnès Pannier-Runacher blijft minister van energietransitie.

Beeld: ©Gouvernement français
Clément Beaune | Bérangère Couillard | Caroline Cayeur | Christophe Béchu | Dominique Faure | Olivier Klein

Hervé Berville is benoemd tot staatssecretaris voor de zee. Een functie die rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van Elisabeth Borne valt. Berville was voorheen woordvoerder van de partij van Macron (Renaissance, ex-LREM) in het parlement.

Drie gedelegeerde ministers en twee staatssecretarissen

De nieuwe minister krijgt gezelschap van twee gedelegeerde ministers. Clément Beaune, loyaal aan president Macron en kortstondig gedelegeerd minister belast met Europa, is benoemd tot gedelegeerd minister belast met transport. Olivier Klein is benoemd tot gedelegeerd minister belast met steden en huisvesting.

Er zijn tevens twee staatssecretarissen benoemd. Allereerst voormalig woordvoerster van de partij van Macron (Renaissance) in het parlement Bérangère Couillard voor ecologie en Dominique Faure (centrum-rechtse Parti radical), ex-tenniswoman, voor plattelandszaken.

Daarnaast is Caroline Cayeur benoemd tot gedelegeerd minister belast met de betrekkingen met regionale overheden, onder de dubbele verantwoordelijkheid van de ministers Gérald Darmanin (minister van Binnenlandse Zaken) en Christophe Béchu.

Om Christophe Béchu in deze nieuwe taak bij te staan zal hij ook kunnen rekenen op de secretaris-generaal voor Ecologische planning, Antoine Pellion, die rechtstreeks onder Elisabeth Borne staat. Dit nieuwe secretariaat, met een interministeriële functie, heeft tot taak het ecologisch beleid op het niveau van de gehele regering te waarborgen. Dit is een nuttige versterking voor Béchu die geen enkele ervaring heeft op het gebied van milieuvraagstukken.

Christophe Béchu (48 jaar) | Minister van ecologische transitie en regionale cohesie

Christophe Béchu, afgestudeerd aan Sciences Po en in publiek recht, was o.a. lid van het Europ  ees Parlement (2009-2011) en burgemeester van Angers sinds 2014. In 2017 zag hij ervan af de rechtse presidentskandidaat François Fillon te steunen en verliet Les Républicains, maar sloot zich niet aan bij de partij van Macron. In 2021 werd hij secretaris-generaal van Horizons, de conservatieve partij die oud-premier Edouard Philippe in oktober vorig jaar heeft opgericht. Als voorvechter van actieve mobiliteit gaat hij er prat op dat hij van de stad Angers "de meest succesvolle smart city van Frankrijk" heeft gemaakt, met deelfietsen en -steppen. Hij maakte reeds deel uit van de eerste regering van Elisabeth Borne als gedelegeerd minister belast met de betrekkingen met regionale overheden.

Voor voormalig milieuminister Delphine Batho, parlementslid voor de groenen, is Béchu benoemd vanwege zijn functie als secretaris-generaal van Horizons. "Hij stemde tegen het verbod op neonicotinoïden (in gewasbeschermingsmiddelen) toen hij senator was en hij is ultraconservatief," aldus Batho. Christophe Béchu heeft in oktober 2012, samen met Bruno Retailleau, een opiniestuk tegen de mariage pour tous ondertekend in het extreem-rechtse tijdschrift Valeurs actuelles.

Greenpeace France schrijft in een reactie op de aanstelling van Béchu: “De keuze van Christophe Béchu als zesde minister van ecologie in vijf jaar tijd is kenmerkend voor het gebrek aan visie van de regering op milieugebied".

Clément Beaune (40 jaar) | Gedelegeerd minister belast met transport

Clément Beaune is geen expert op het gebied van transport, maar is een zwaargewicht in de partij van president Macron (Renaissance). Hij staat bekend als een harde werker en een scherp politicus, kwaliteiten die hij ongetwijfeld nodig zal hebben in het huidige sociale klimaat. Zijn benoeming is positief ontvangen binnen de transportsector, die zeer ontstemd waren dat er geen transportminister was benoemd in de eerste regering van Borne. Maar de keuze van Clément Beaune kwam als een verrassing, de sector had verwacht dat Macron een persoonlijkheid uit de transportwereld zou aanstellen.

De dossiers waar hij zich de komende tijd mee bezig zal moeten houden zijn het koolstofvrij maken van het weg-, lucht- en zeevervoer, de toekomst van de snelwegconcessies en de vernieuwing van het spoorwegnet.

Bérangère Couillard (35 jaar) | Staatssecretaris voor ecologie

Bérangère Couillard heeft een carrière in de private sector, zonder een duidelijke band met milieuvraagstukken. Eerst in de chocoladehandel en daarna bij het Franse prêt-à-porter merk IKKS. Ze ging in 2017 de politiek in op verzoek van Emmanuel Macron.

In het parlement hield zij zich met name bezig met twee thema's: ruimtelijke ordening en gelijkheid van mannen en vrouwen. Bérangère Couillard was o.a. lid van de Commissie duurzame ontwikkeling en ruimtelijke ordening, waar zij een van de vijf rapporteurs was voor de Franse mobiliteitswet van 2019.

Bérangère Couillard was ook een van de woordvoerders van de partij van Macron in het parlement en was van 2018 tot 2021 lid van de gezamenlijke informatiemissie over de follow-up van de glyfosaat-exitstrategie. In 2020 heeft zij niet deelgenomen aan de stemming over de herinvoering van neonicotinoïden in gewasbeschermingsmiddelen, terwijl de meerderheid van de LREM-parlementsleden voor stemde en enkele tegen.

Als staatssecretaris voor ecologie zal zij zich voornamelijk bezig gaan houden met biodiversiteit.