Industriële pilot voor de recycling van schoenen in Frankrijk

Revalorem, een specialist in de recycling van luxe producten, Zalando, Decathon en de Eram-groep hebben de start van het "eerste Europese innovatieprogramma inzake de recycleerbaarheid van zolen [van schoenen]" aangekondigd. Dit programma, Reshoes genaamd, moet leiden tot een industriële pilot die in staat is de zolen van schoenen automatisch te scheiden en te sorteren. Het project wordt gesteund door de regio Nouvelle-Aquitaine.

De pilot zal worden geïnstalleerd in het departement Pyrénées-Atlantiques op het innovatieplatform Cetia dat gespecialiseerd is in het geautomatiseerd sorteren en splitsen van textielproducten en schoenen. Dit platform werd zes maanden geleden opgericht door het Centre européen des textiles innovants (Ceti) en de École supérieure des technologies industrielles avancées (Estia).

Voor het innovatieprogramma is een budget beschikbaar van één miljoen euro om "[de] belangrijkste technologische obstakels weg te nemen". Het programma staat open voor alle merken en industriële ondernemingen die hieraan deel willen nemen.

Doelstelling: verwerking van 1.000 schoenen per dag

Concreet is het de bedoeling dat de eerste geautomatiseerde productielijn in maart 2023 in gebruik wordt genomen voor een verwerking van 1.000 schoenen per dag. Deze productielijn moet de materialen herkennen zodra de zolen van de schoenen zijn verwijderd, deze sorteren en klaarmaken voor recycling. Dankzij deze pilot kan de haalbaarheid van het door Cetia ontwikkelde proces worden getest voordat het op grote schaal wordt toegepast. De pilot zal in staat zijn alle soorten schoenen (luxe-, stads- en sportschoenen) te verwerken, onafhankelijk van de maakwijze: de manier waarop het bovendeel van de schoen (schaft) en de zool aan elkaar zijn verbonden (gelijmd, gestikt,…).

Volgens de partners staat er veel op het spel: in Frankrijk vertegenwoordigen schoenen 8% van het totale volume textiel, huishoudlinnen en schoenen dat op de markt wordt gebracht, d.w.z. 224 miljoen paar schoenen. Vooralsnog worden schoenen niet gerecycleerd omdat de technologie ontbreekt om de zool automatisch van de schaft te scheiden.

Bron: Actu-Environnement