Recycling: nieuwe mogelijkheden van textiel in de bouwsector

Om een oplossing te vinden voor de 715.000 ton kleding, huishoudlinnen en schoenen die elk jaar in Frankrijk wordt afgedankt en waarvan slechts 34% momenteel wordt ingezameld en gerecycleerd, organiseert de eco-organisatie van de sector, Refashion, een jaarlijkse innovatie-challenge. Hiermee wil de organisatie de meest relevante projecten voor het hergebruik van textiel identificeren.

In de afgelopen jaren heeft deze innovatie-challenge het reeds mogelijk gemaakt verscheidene initiatieven te onderscheiden en te steunen die voor de bouwsector van belang kunnen zijn.  

Tot de winnaars van de editie 2021 behoort bijvoorbeeld Revival, dat het eerste industriële platform voor de recycling van sneakers in Frankrijk wil opzetten. Samen met zijn partner Bouyer-Leroux, bekend om zijn terracotta producten voor de bouwsector, wil Revival een ondervloer voor parketvloeren ontwikkelen uit de recyclage van elastomeerpolymeer afkomstig van de zolen van sneakers.

Beeld: ©Premices and Co

In vorige edities waren ook originele projecten te zien die gebruikmaken van de geluidsabsorberende eigenschappen van textiel. Zo heeft Prémices & Co bijvoorbeeld akoestische muurtegels ontwikkeld, die volledig uit gerecycleerde vezels bestaan. Deze producten worden onder de naam "pierreplume" gecommercialiseerd.

Een ander voorbeeld is Le Relais met zijn akoestische plafondtegel Ekoroom. Deze plafondtegels zijn gemaakt van gerecycled textiel, maar zijn nog niet op de markt verschenen.

Het in de auto-industrie-sector werkzame bedrijf Wecosta richt zich nu ook op de bouwsector en ontwikkelt met behulp van textiel een materiaal voor de binnenkant van ventilatiesystemen in woningen om de geluidsoverlast hiervan te verminderen.

Het Franse technologisch instituut FCBA bestudeert met het project Mobiotex de mogelijkheid om gerecycleerde textielvezels te gebruiken als essentiële bestanddelen van houten huizen. En het bedrijf Vert-Tical Nord heeft een plantenwand ontwikkeld waarvan de substraten zijn vervangen door gerecycled textiel. FabBrick, ten slotte, ontwikkelt structurele, isolerende en esthetische bakstenen uit gebruikt en gerecycled textiel.

Volgens de EU-afvalrichtlijn zijn de EU-landen vanaf 1 januari 2025 verplicht om gebruikt textiel apart in te zamelen. Hiermee komt dus een grote hoeveelheid materiaal beschikbaar dat ook in de bouwsector gebruikt kan worden ter vervanging van nieuwe materialen.

Bron: Le Moniteur