IGN publiceert atlas over de impact van menselijke activiteiten op het Franse landschap

Het Franse geografische instituut IGN heeft eind september een eerste atlas gepubliceerd met kaarten waarop de antropogene landschapsdynamiek is te zien. Dit nieuwe instrument, dat duidelijk de gevolgen van menselijke activiteiten op het landschap laat zien, heeft tot doel doorlopende gegevens te produceren over vijf belangrijke onderwerpen van de ecologische transitie, van verstening (verhard oppervlak) tot extreme natuurrampen.

Het doel van de atlas is tweeledig: het aanreiken van sturingsinstrumenten om de nodige maatregelen te kunnen nemen (controle op de verstening van land, toezicht op de ontwikkeling van bossen en kusten, aanleg van veerkrachtige stedelijke milieus, enz.) en het aanbieden van een duidelijk beeld van de impact van menselijke activiteiten op het landschap, zodat iedereen zijn gedrag kan aanpassen en kan bijdragen aan de transitie.

5 hoofdthema's

In deze atlas richt het IGN zich op vijf hoofdthema's: de verstening, het bewaken van de toestand van de bossen, het observeren van de erosie van reliëfs, met name de kustlijn, het beschermen van gebieden met het oog op hun biodiversiteit en extreme natuurverschijnselen. Voor de vijf thema's worden de gegevens en kaarten voortdurend bijgewerkt en de atlas laat jaarlijks de resultaten hiervan zien.

De thematische kaarten in de atlas zijn het resultaat van voltooide of lopende werkzaamheden. “Het gaat erom tegemoet te komen aan de behoeften van publieke partners en regionale en lokale actoren die vertrouwen hebben in het IGN", benadrukt het instituut. De kaarten hebben allemaal een nationale reikwijdte en streven naar opschaling. Het doel is om gezamenlijk te werken aan een sturingsinstrument voor de transitie en de ecologische planning. De atlas laat de resultaten zien van thematische waarnemingsposten (waarnemingspost voor verstening, waarnemingspost voor bossen, enz.) Het instituut baseert zich voor de verstening bijvoorbeeld op kunstmatige intelligentie programma's en is van plan deze verstening in alle departementen in kaart te brengen aan de hand van verschillende gegevensbestanden en waarnemingen. Dit werk is gebeurd voor een eerste departement, de Gers, en voor negen andere departementen wordt de verstening momenteel in kaart gebracht. Dit alles zal deel uitmaken van een grootschalig referentiesysteem voor landgebruik, waardoor tegen eind 2024 gehomogeniseerde gegevens voor heel Frankrijk beschikbaar zullen zijn.

Technologische innovaties

In het tweede gedeelte van de atlas worden de technologische uitdagingen belicht waarop een antwoord moet worden gevonden om tot een continue observatie van het Franse grondgebied te komen. Het IGN maakt met name gebruik van nieuwe instrumenten voor gegevensverzameling, zoals zijn programma van 60 miljoen euro over drie jaar voor de 3D-modellering van het Franse grondgebied, gebaseerd op onderzoeken vanuit de lucht met een Lidar-systeem op een vliegtuig. Het instituut investeert ook in cloud computing, geovisualisatie, digitale dubbelgangers (metaverse), enz., en voert een aanwervings- en opleidingsplan uit voor 150 nieuwe vaardigheden, waarbij het met name een beroep doet op zijn eigen ingenieursschool.

Bron: Localtis, IGN