Op weg naar een onafhankelijke toeleveringsketen voor kritieke metalen in Frankrijk

De Franse ministers van Economie (Bruno Le Maire), Energie (Agnès Pannier-Runacher) en Industrie (Roland Lescure) hebben de eerste vijf industriële projecten bekendgemaakt in kader van de oproep voor projecten “kritieke metalen” van het investeringsplan France 2030. De projecten hebben betrekking op de productie van lithium en de recycling van kritische metalen in lithium-ion batterijen (nikkel, kobalt, lithium). Zij moeten zorgen voor een CO2-arme toeleveringsketen met een lage milieuvoetafdruk voor de eerste drie gigafabrieken voor batterijen die in Frankrijk zullen worden gebouwd. Aan de projecten wordt een bedrag van bijna 100 miljoen euro toegekend. De geselecteerde projecten dragen bij aan de doelstelling om in 2030 jaarlijks 2 miljoen elektrische voertuigen in Frankrijk te produceren.

In het investeringsplan France 2030 is 1 miljard euro uitgetrokken voor investeringen in de productie en recycling van kritieke materialen in Frankrijk om een onafhankelijke toeleveringsketen van de Franse industrie voor kritieke metalen op te zetten.

De vijf geselecteerde projecten zijn verspreid over heel Frankrijk en de hele waardeketen van kritische metalen.

Imerys - Lithium mijnbouw

Het Franse mijnbouwbedrijf Imerys gaat de eerste lithiumwinning in Frankrijk openen op de locatie waar momenteel kaolien wordt geproduceerd in het departement Allier (Auvergne). Imerys wil jaarlijks voldoende lithium gaan produceren voor de accu’s van 700.000 elektrische auto’s. Met dit project wordt de Franse industrie aanzienlijk minder afhankelijk van niet-Europese lithiumbronnen en zorgt deze winning voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Viridian - Lithium raffinage

Met het project CoRaLi van Viridian in de Elzas wordt de eerste fabriek voor lokale lithium raffinage gebouwd. Dankzij de Franse energiemix gaat Viridian lithiumhydroxide van batterijkwaliteit produceren met de laagste CO2-uitstoot ter wereld. Viridian wil in 2025 25.000 ton lithiumhydroxide per jaar produceren en uiteindelijk volledig voldoen aan de vraag om 2 miljoen elektrische voertuigen per jaar in 2030 in Frankrijk te produceren. Zie ook: Frankrijk: eerste fabriek voor lokale lithiumraffinage in 2025 in de Elzas

Eramet - Recycling van batterijen

Met het project ReLieVe van Eramet moet een grootschalig Frans recyclingaanbod voor Li-ion batterijen worden ontwikkeld, met een eerste industriële fase vanaf 2025. Daarnaast zal met dit project de ontwikkeling van een Franse sector voor lithiumrecycling mogelijk worden gemaakt, zoals vereist door de Europese batterijverordening, en de strategische autonomie voor actieve materialen in batterijen zoals nikkel, kobalt en lithium worden verbeterd.

Sanou Koura – Terugwinning van kritische metalen uit elektronisch afval

Het project Sanou Koura in de Ardennen, dat het resultaat is van tien jaar onderzoek in samenwerking met grote overheids-laboratoria, wordt een wereldprimeur: het is de eerste installatie die alle metalen in elektronisch afval kan terugwinnen. De fabriek zal energiepositief zijn en een lage koolstofvoetafdruk hebben dankzij de opvang van CO2.

WEEECycling - Terugwinning van kritische metalen uit elektronisch afval

Het project om de capaciteit van de WEEECycling locatie in Normandië uit te breiden, heeft tot doel de productie van kritieke metalen uit elektronisch afval te vertienvoudigen en tegelijkertijd bijna zelfvoorzienend te worden op energiegebied. Het project draagt bij tot de verbetering van de autonomie van Frankrijk op het gebied van kritische metalen (WeeeCycling).