Daurema start met de productie van verpakkingen van cellulose voor groenten en fruit

De Franse wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec) verbiedt sinds begin 2022 de detailverkoop van verse groenten en fruit in plastic verpakkingen, behalve als deze verpakt zijn in partijen van 1,5 kg en meer. Dit verbod heeft ertoe geleid dat de Franse start-up Daurema (duurzaam in het Esperanto) net boven Lille op zoek is gegaan naar een alternatief. Hiervoor testte het bedrijf verschillende soorten grondstoffen uit nevenproducten van de plaatselijke industrie, zoals brouwerijkorrels, die uit bier worden gewonnen, of vlasscheven, een restproduct van de vlasteelt. Maar het productieproces was te ingewikkeld om op grote schaal toe te passen.

De keuze is uiteindelijk gevallen op cellulose ook wel houtpulp genoemd. Cellulose is de meest voorkomende natuurlijke polymeer op aarde. Daurema heeft 4,2 miljoen euro geïnvesteerd in de inrichting van de fabriek van 2.500 m2 en de installatie van drie productielijnen voor bakjes van verschillende afmetingen. De productie van de eerste bakjes gaat binnenkort van start.

Beeld: ©Daurema

Volledig recyclebaar

In tegenstelling tot de voorgesneden en gelijmde kartonnen bakjes die reeds worden gebruikt voor bepaalde producten zoals kerstomaten, gaat het hier om driedimensionaal, thermogevormde bakjes van cellulose. Met een afmeting van 135 mm bij 115 mm en 75 mm zijn de bakjes bestemd voor de verkoop in supermarkten van 250 g champignons afkomstig uit de regio Hauts-de-France. Na gebruik kunnen de verpakkingen worden gerecycled en omgezet in karton. Elke lijn heeft een productiecapaciteit van tien miljoen bakjes per jaar. Na de champignons hoopt Daurema ook bakjes voor rood fruit te produceren. Daarnaast heeft het bedrijf contact met winkelketens voor toepassingen op het gebied van vlees- en visverpakking.

Als er genoeg vraag is naar de bakjes, wil Daurema zijn productie binnen drie tot vier jaar verdubbelen naar 60 miljoen bakjes per jaar.

Bron: Les Echos