Oprichting Frans agentschap voor innovatie in de gezondheid

De ministeriële stuurgroep France 2030 Gezondheid (France 2030 Santé) kwam eind oktober bijeen om de voortgang van het plan Innovatie in de gezondheid 2030 (Innovation Santé 2030) te evalueren. Tijdens deze bijeenkomst is  een nieuw agentschap voor innovatie in de gezondheid gepresenteerd: l'Agence de l'Innovation en Santé, AIS.

Innovation Santé 2030

Het agentschap beschikt over een budget van  7,5 miljard euro en stuurt de uitvoering aan van Innovation Santé 2030, de gezondheidscomponent van het nationale strategische investeringsplan France 2030. Een belangrijke taak van het agentschap is het vereenvoudigen van bestaande processen door use cases in het ecosysteem te identificeren.

Hoofdtaken

De nadruk ligt op de volgende vier missies:

  1. Monitoren van de uitvoering van het plan France 2030 Santé, ook ten behoeve van  het vergroten van het concurrentievermogen en de aantrekkelijkheid van Frankrijk.
  2. Faciliteren van werkzaamheden op het gebied van gezondheidsprognoses, teneinde de toekomstige behoeften van het gezondheidsstelsel beter te identificeren en zodoende beter te anticiperen op het effect van innovaties op het preventie- en zorgstelsel.
  3. Structureren van projectidentificatieprocessen volgens nog vast te stellen strategische prioriteiten. Zo kunnen zorginnovatieprocessen in de toekomst door het agentschap versneld worden.
  4. Coördineren van diverse prioritaire dossiers , zowel tussen publieke actoren als tussen publieke en private actoren.

Dr. Lise Alter is benoemd tot directeur-generaal van het AIS.

Meer informatie over France 2030: https://www.gouvernement.fr/france-2030

Aankondiging van het agentschap : France 2030 : Sylvie Retailleau, François Braun et Roland Lescure réunissent le comité de pilotage ministériel France 2030 "Santé", présentent l'avancement du plan Innovation Santé 2030 et annoncent le lancement de l'Agence de l'innovation en santé - Ministère de la Santé et de la Prévention (solidarites-sante.gouv.fr)