Mov’ntec in Hauts-de-France gaat zich richten op e-mobiliteit

De voormalige Lenze-fabriek in Ruitz (Hauts-de-France) ondergaat een grote verandering. Afgelopen zomer trok het Duitse concern zich stilletjes terug uit zijn enige Franse vestiging - die elektrische motoren met mechanische reductiesystemen produceerde - om zich opnieuw te concentreren op Duitsland en Oostenrijk. Maar de vestiging werd niet gesloten. Directeur Francis Kopp en commercieel directeur Antoine Cumin namen de fabriek (vorig jaar een omzet van 65 miljoen euro, waarvan 15% in de automobielsector) en de 120 werknemers over en gaan zich richten op de productie van componenten voor e-mobiliteit.

Het project wordt gesteund door de regionale vereniging van de automobielindustrie en door Lenze: de groep zal zijn productievolumes gedurende drie jaar handhaven alvorens deze geleidelijk binnen twee jaar af te bouwen. De uitdaging bestaat nu in het vinden van nieuwe markten en daarom hebben de twee directeuren besloten de productie te richten op componenten voor elektrische mobiliteit. Een nieuwe richting die wordt geïllustreerd door een nieuwe naam voor het bedrijf, die is gekozen door de werknemers: Mov'ntec.

Groot potentieel

"Er is een groot potentieel op middellange termijn. Het is een gok, maar we beschikken over de vaardigheden en de producten zijn van hetzelfde type als wat we vandaag produceren. We richten ons met name op kleine en middelgrote series in de aandrijflijn", legt Antoine Cumin uit. Het bedrijf richt zich op de productie van elektromechanische componenten (motoren, vermogenselektronica, elektrische groepen, enz.) voor alle soorten voertuigen, van e-steps tot elektrische motorfietsen, inclusief AGV's (Automatisch Geleide Voertuigen).

Beeld: ©Mov'ntec

Gerecycleerde batterijen

Het bedrijf heeft onlangs een eerste partnerschap gesloten met een start-up uit Roubaix, Swoop Energy. Deze laatste geeft een tweede leven aan batterijen van elektrische voertuigen via autonome elektrische generatoren van 6.000 watt, die worden aangeboden in de vorm van een waterdichte koffer. Deze producten zijn met name gericht op hulpdiensten of NGO's.

Bron: Les Echos