Ref Bikes introduceert verwisselbaar frame om de levensduur van fietsen te verlengen

De in Lyon gevestigde startup Ref Bikes wil de levensduur van fietsen verlengen dankzij zijn innovatieve en gemakkelijk verwisselbare frames, die het mogelijk maken de fiets aan te passen aan de veranderende behoeften van de fietser. De eerste 150 exemplaren verlaten in maart de werkplaats en een elektrische (en verwisselbare) versie staat ook op het programma.

Volgens de startup worden er in Frankrijk elk jaar 3 miljoen fietsen gekocht en 1,5 miljoen weggegooid. Dit betekent dat het equivalent van de helft van de in Frankrijk gekochte fietsen elk jaar op een stortplaats belandt. De reden? Hun staat van slijtage natuurlijk, maar dat niet alleen...

De smaak en behoeften van een fietser veranderen in de loop van de tijd, afhankelijk van zijn of haar woonplaats, werk, conditie, de komst van kinderen in het huishouden, enz. Hierdoor doen fietsers hun oude fiets weg en kopen een andere fiets die beter is aangepast aan hun nieuwe behoeften, aldus medeoprichter van de startup, Romain Segura.

Aan de hand hiervan richtte hij in 2021, samen met David Carneiro en Alain Ségura, de startup Ref Bikes op met het idee een fiets te ontwerpen die gemakkelijk te upgraden is dankzij een innovatief frame waarop de startup patent heeft gekregen.

Beeld: ©Ref Bikes

Het eerste model dat Ref Bikes aanbiedt, is een stadsfiets van 1.200 euro. Het tweede model is een elektrische versie van 2.500 euro. Door slechts twee onderdelen aan te passen kan de fietser van de ene op de andere fiets overstappen.

Vervolgens zullen kits worden ontwikkeld om verdere transformaties mogelijk te maken naar bijvoorbeeld een longtail fiets (om kinderen te vervoeren) of een fatbike om in de duinen te fietsen, enz. Om het hergebruik van de kits te stimuleren, verplicht Ref Bikes zich ertoe om oude kits die niet meer worden gebruikt tegen betaling terug te nemen.

De eerste serie van 150 fietsen moet in maart de werkplaats van Ref Bikes in Lyon verlaten. De ambitie is om dit jaar 1.000 fietsen op de markt te brengen voor een omzet van ongeveer twee miljoen euro, 2.000 in 2024 en 5.000 in 2026.

Na een eerste kleine fondsenwerving (lovemoney) van minder dan 100.000 euro in 2022, overweegt Ref Bikes een nieuwe, grotere operatie (waarvan het bedrag niet is meegedeeld) in 2023.

Bron: La Tribune