Frankrijk lanceert nationale databank voor meer veiligheid en gemak in het wegtransport

Het Franse ministerie van transport heeft op 1 maart de lancering aangekondigd van "DiaLog", een nationale databank met informatie over verkeersbesluiten en leveringsgebieden voor vrachtwagens in Frankrijk. Deze databank is de uitwerking van artikel 122 in de Franse klimaatwet voor het verzamelen en toegankelijk maken van verkeersregels voor vrachtwagens.

De informatie in deze databank wordt ter beschikking gesteld van digitale GPS-navigatiediensten om vrachtwagens over de meest geschikte routes te leiden. Het systeem is ook uitgerust met hulpmiddelen voor wegbeheerders om de problemen met de toegang van vrachtwagens tot hun wegen op te sporen en de efficiëntie van logistiek en transportbeheer te verbeteren.

Met deze databank wil de Franse overheid regionale partijen de middelen verschaffen om een efficiënter logistiek systeem te ontwikkelen dat rekening houdt met de uitdagingen van de ecologische transitie. Tijdens het ontwerp- en ontwikkelingsproces heeft DiaLog bijdragen geïntegreerd van lokale netwerkbeheerders, zoals de metropool van Rennes in Bretagne, en van digitale dienstverleners en spelers zoals TomTom, Here, Waze en Apple.

Regio's die aan de operationele tests willen deelnemen, kunnen zich registreren op de website van de nationale gegevensbank (https://dialog.beta.gouv.fr/). "Het systeem zal geleidelijk worden verrijkt met nieuwe functionaliteiten om alle uiteenlopende regionale behoeften en gebruiken op het gebied van verkeersregels te kunnen verwerken", aldus het ministerie. Dialog zal worden gepresenteerd tijdens de vakbeurs over innovatie in de transport-, logistiek- en toeleveringsketensector eind maart in Parijs (SITL, 28 t/m 30 maart 2023).

Bron: Ministère de la Transition écologique