Nieuwe gieterij van STMicroelectronics en GlobalFoundries van start

Begin juni ging het project voor de uitbreiding van de STMiroelectronics-fabriek in Crolles, in de Isère, een samenwerkingsproject met het Amerikaanse Globalfoundries,  waarvoor een totale investering van € 7,5 miljard nodig is, de productiefase in. Dit gebeurde in aanwezigheid van Thomas Caulfield, CEO van GlobalFoundries, Bruno Le Maire, Minister van Industrie en Jean-Marc Chéry, voorzitter en CEO van STMicroelectronics.

Beeld: ©STM Website / STM Website

2,9 miljard steun dankzij European Chips Act

Op 5 mei kondigde de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, aan dat de Franse regering 2,9 miljard euro steun zal verlenen aan de uitbreiding  van de halfgeleiderfabriek van STMicroelectronics in samenwerking met GlobalFoundries. De vestiging in Crolles gaat beginnen met de productie van FD-SOI-componenten voor de automotive-, telecom-, IoT- en ruimtevaartindustrie. Het project, dat goed is voor een totale investering van bijna 7,5 miljard euro, is "de grootste industriële investering van de afgelopen decennia, de nucleaire sector niet meegerekend", aldus Bruno Le Maire bij de bekendmaking ervan in juli 2022.

Chips geëtst tussen 20 en 65 nm
Het Amerikaanse bedrijf GlobalFoundries is 's werelds op één na grootste gieterij na het Taiwanese TSMC. Met dit project wordt de productiecapaciteit van de bestaande fabriek van het Frans-Italiaanse STMicroelectronics in Crolles sterk uitgebreid. Het doel is om de Franse productiecapaciteit tegen 2028 te verhogen met 620.000 silicium wafers per jaar. Hierdoor kan Europa zijn capaciteit met 6 % verhogen, en met maximaal 41% waar het gaat om een gravure precisie van 20 nm tot 65 nm.

Staatssteun dankzij de Chips Act
Staatssteun is voor deze doeleinden toegestaan dankzij de European Chips Act, die tot doel heeft de chipproductie op het continent te verviervoudigen om de afhankelijkheid van Aziatische leveranciers te verminderen. Het regelgevende kader staat de overheid overigens ook toe om tot 5% van de jaarlijkse productiecapaciteit te reserveren voor eigen, "soevereine", behoeften, voor nationale veiligheid of specifieke behoeften voor MKB's.

1.000 nieuwe banen
De nieuwe productielijnen moeten uiteindelijk 1.000 nieuwe banen opleveren. De twee betrokken partners hebben aan strenge milieuverplichtingen moeten voldoen op het gebied van water- en elektriciteitsverbruik, koolstofemissies en recycling

De investering van de regering maakt deel uit van het France 2030-initiatief, dat in totaal in vijf jaar tijd, 5,5 miljard euro voor de halfgeleiderindustrie gaat reserveren teneinde de chipproductie in Frankrijk tegen 2028 te verdubbelen.
Mocht de fabriek winstgevender zijn dan verwacht, dan wordt een deel van de verleende steun  terugbetaald aan de Franse staat.

Vruchtbare samenwerking
Door de samenwerking met GlobalFoundries hoopt STM de risicodrempel te verlagen en het Europese FD-SOI-ecosysteem te versterken, zei Jean-Marc Chéry, voorzitter en CEO van STMicroelectronics, in juli 2022.
STM blijft ook investeren in de nieuwe 300 mm waferfabriek in Agrate, vlakbij Milaan (Italië), die in de eerste helft van 2023 de productie opstartte en eind 2025 op volle capaciteit moet draaien, en in de geïntegreerde productie van siliciumcarbide- en galliumnitrideproducten, aldus Chéry. 

Volledige productiecapaciteit in 2026
De fabriek zal de volledige productiecapaciteit bereiken in 2026, wanneer er tot 620.000 wafers met een diameter van 300 mm per jaar geproduceerd kunnen worden. 
Er worden GlobalFoundries-chips voor de FDX-markt en STMicroelectronics-technologieën tot het 18 nm-niveau geproduceerd. 

FD-SOI technologie in samenwerking met CEA-Léti en Soitec
De nieuwe fabriek gaat ook de nieuwe generatie chips produceren die gebruik maken van FD-SOI-technologie (Fully Depleted Silicon On Insulator).
GlobalFoundries, STMicroelectronics, het Franse Soitec en het Franse R&D-instituut CEA-Leti kondigden afgelopen april aan dat ze gingen samenwerken aan de ontwikkeling van laagvermogen chips met functionaliteiten zoals radiofrequentie (RF) connectiviteit, millimetergolven (mmWave) en beveiliging.

Bron:
Usine Digitale, 5 juni 2023
Usine Digitale, 22 juli 2022