Reparatie-bonus voor kleding en schoenen

Na de reparatie-bonus voor huishoudelijke apparaten komt Frankrijk dit najaar met een reparatie-bonus voor textiel. De regering hoopt hiermee het hergebruik van kleding en schoenen te stimuleren. Vanaf oktober kunnen consumenten profiteren van een korting van 6 tot 25 euro per reparatie.

Hoe hoog is de reparatie-bonus?

Het gaat om een financiƫle tegemoetkoming van 6 tot 25 euro, afhankelijk van het soort reparatie dat wordt uitgevoerd. De korting wordt bij het betalen automatisch verrekend.

4 soorten kledingreparaties

  • Repareren van gaten en scheuren (korting van 7 euro)
  • Nieuwe voering (10 euro voor eenvoudige voeringen, 25 euro voor complexe voeringen)
  • Vervangen van ritsen (8 euro voor kleine ritsen en 15 euro voor grote ritsen)
  • Dichtnaaien van opengesprongen naden (6 euro voor ongevoerde naden en 8 euro voor gevoerde naden)

En 5 soorten schoenreparaties

  • Vervangen halve zolen (8 euro)
  • Vervangen hakken (7 euro)
  • Stikken en lijmen (8 euro)
  • Vervangen van volledige zolen (18 euro voor rubber en 25 euro voor leer)
  • Vervangen van ritsen (10 euro voor kleine ritsen onder de 20 cm en 14 euro voor grotere ritsen)

Waar kan men een erkende hersteller vinden?

Om van de regeling gebruik te maken moeten naaiateliers en schoenmakers een speciaal label aanvragen. "De wervingsfase voor erkende naaiateliers en schoenmakers is in volle gang", legt Refashion uit en voegt eraan toe dat het aanvragen van het label nu mogelijk is via haar eigen website: De regeling zal ten goede komen aan onafhankelijke naaiateliers en schoenmakers, maar ook aan de interne vermaakateliers van kledingketens. Voor de start van de maatregel zijn minimaal 500 deelnemers nodig, zodat klanten altijd een hersteller in de buurt hebben.

Hoeveel geld zit er in het repartiefonds?

Het reparatiefonds dat de kortingen zal uitkeren wordt gefinancierd door de eco-organisatie Refashion. De oprichting van dit fonds is opgenomen in de specificaties voor de regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel, huishoudlinnen en schoenen. De steun zal tussen 2023 en 2028 154 miljoen euro bedragen, waarvan 7,3 miljoen euro in 2023. Vooralsnog komen ondergoed en huishoudlinnen niet in aanmerking voor de regeling.