Franse startup wint prestigieuze prijs voor het recyclen van eierschalen

Tijdens de uitreiking van de Grands Prix 2023 van de Franse Academie van Technologie op 13 november heeft Circul'egg, een Bretonse startup die zich toelegt op het terugwinnen en recyclen van de buitenste schaal en het membraan van eieren, de eerste prijs gewonnen in de categorie "Recyclingtechnologie".

Elk jaar gaat er meer dan 40.000 ton eierschalen verloren omdat ze zelden of nooit worden gebruikt in ei-verwerkende fabrieken. Toch zijn eierschalen een waardevolle bron voor verschillende toepassingen in de industrie. Circul'Egg heeft een oplossing bedacht om deze eierschalen te recyclen. Het concept richt zich op het omvormen van wat voorheen als afval werd beschouwd tot nieuwe producten met een aanzienlijke meerwaarde.

Beeld: ©Circul'egg

Het binnenste membraan van een ei bevat collageen en hyaluronzuur, bestanddelen die de basis vormen van cosmetische producten. Dit argument lijkt investeerders aan te spreken: de initiële financieringsronde in januari 2022 bracht €1 miljoen op, gevolgd door een tweede ronde in november die €5 miljoen opleverde. Hiermee heeft het bedrijf zijn eerste industriële vestiging in Bretagne (Janzé) kunnen openen.

Bron: L’Actu-Environnement, Circul’Egg