Frankrijk selecteert innovatieve kleine kernreactorprojecten voor financiering

Tijdens een ceremonie op het ministerie van Energietransitie op 27 november jl. onthulde minister Agnès Pannier-Runacher de namen van de zes nieuwe winnende start-ups van de France 2030 oproep voor kleine innovatieve kernreactorprojecten, de zogenaamde Small Modular Reactors (SMR).  

Beeld: ©IAEA Website / IAEA Website

Wat zijn SMR's?

Kleine modulaire reactoren (SMR's) zijn geavanceerde kernreactoren met een vermogen tot 300 MW per eenheid, wat ongeveer een derde is van het vermogen van traditionele kernreactoren. SMR's kunnen een grote hoeveelheid CO2-arme elektriciteit kunnen produceren en hebben 3 eigenschappen: 
1. Klein - veel kleiner dan een conventionele kernreactor.
2. Modulair - waardoor systemen en componenten in de fabriek kunnen worden geassembleerd en als eenheid naar een installatielocatie kunnen worden vervoerd.
3. Reactoren - ze maken gebruik van kernsplitsing om warmte op te wekken en energie te produceren.

Jimmy, 32 miljoen euro
Van de zes nieuwe Franse SMR-projecten die door het France 2030-programma worden gesteund, heeft het project van Jimmy maar liefst €32 miljoen gekregen. Frankrijk wil kleine Franse kernreactoren... en trekt daarvoor dan ook zeker de nodige middelen uit!
De in maart 2022 gelanceerde en in juni 2023 sluitende oproep van het programma France 2030 (de Franse versie van het 'groeifonds' ) voor projecten voor "innovatieve kernreactoren" ter waarde van 500 miljoen euro leverde een verrassend succes op, met meer dan 15 ingediende aanvragen.
In juni 2023 werden de eerste twee winnaars bekendgemaakt, Naarea en Newcleo, die een subsidie van 25 miljoen euro deelden.
Aan de vooravond van de internationale nucleaire beurs in Parijs, de World Nuclear Exhibition (WNE),  onthulde minister Agnès Pannier-Runacher de namen van de zes nieuwe winnaars tijdens een ceremonie op het ministerie voor Energietransitie.
De zes start-ups ontvangen in totaal €77,2 miljoen aan financiering, plus nog eens €18,9 miljoen aan technische ondersteuning vanuit het onderzoeksinstituut CEA.

Beeld: ©CEA / CEA

Drie start ups van CEA

Jimmy, een start-up van de CEA, heeft de 'loterij' gewonnen met een subsidie van 32 miljoen euro voor de industrialisatie van zijn generator, waarvan de eerste eenheid in 2026 in gebruik zal worden genomen op een industriële locatie in Frankrijk. Jimmy ontwerpt thermische generatoren die koolstofarme warmte produceren die goedkoper is dan warmte uit fossiele brandstoffen. In maart 2024 wordt bekend waar en voor wie het eerste project van Jimmy van start gaat.
Onder de vijf andere winnaars bevinden zich drie start-ups van het CEA: Blue Capsule, met zijn project voor een hoge temperatuurreactor met natriumkoelmiddel (sodium fast reactor), Otrera Nuclear Energy en Hexana, met twee projecten voor snelle neutronenreactoren met natriumkoelmiddel; en Calogena, een dochteronderneming van de Groupe Gorgé, met een project voor een lage drukwaterkernboiler van 30 MW voor stadsverwarming, gefinancierd voor een bedrag van 5,2 miljoen euro. Het zesde project betreft geen splijtingsreactor, maar een fusiereactor: Renaissance Fusion. De start-up heeft de ambitie om een modulaire stellaratorachtige reactor te ontwikkelen met een elektrisch vermogen van 1GW. Maar het project bevindt zich nog in een zeer vroeg stadium. De andere aanvragen worden nog onderzocht, dus andere projecten zouden in aanmerking kunnen komen voor steun.
Van de acht SMR- en AMR-projecten (geavanceerde modulaire reactor) die door Frankrijk 2030 worden gefinancierd, krijgen er zes technische ondersteuning van het CEA: de drie start-ups uit de eigen gelederen, het Naarea-project, het Newcleo-project en het Renaissance Fusion-project.

Het CEA werkt ook aan de validering van het passieve veiligheidssysteem op basis van natuurlijke convectiekoeling in het SMR-project van EDF Nuward.

Bron:
Usine Nouvelle, 27 november 2023
Website IAEA 

Contact:  
Joannette Polo, Innovatie Attachenetwerk Parijs