Frankrijk introduceert elektrische leaseauto voor 100 euro/maand

Het programma "Mon leasing électrique" voor een sociale elektrische leaseauto van 100 euro per maand, bedoeld voor mensen met de laagste inkomens, is een groot succes. Ongeveer 90.000 personen hebben een aanvraag ingediend. Hoewel er dit jaar in totaal 25.000 voertuigen beschikbaar zijn, onderzoekt de regering of ze dit aantal kan verhogen naar 40.000.

Voor wie is deze regeling bedoeld?

Personen met een fiscaal referentie-inkomen van minder dan 15.400 euro per fiscaal aandeel (30.000 euro voor een stel zonder kinderen en 39.600 euro voor een stel met één kind) kunnen in aanmerking komen voor deze regeling. Daarnaast moet men op meer dan 15 km van het werk wonen, de auto gebruiken om hier naar toe te gaan en tenminste 8.000 km per jaar afleggen met de eigen auto voor woon-werkverkeer. Het betreft dus een regeling die primair is gericht op het ondersteunen van elektrische mobiliteit voor woon-werkverkeer. Op het platform Mon leasing électrique kan worden nagegaan of men recht heeft op deze regeling.

Hoeveel draagt de Franse staat bij?

De Franse staat financiert elk voertuig tot een bedrag van 13.000 euro. Dit bedrag is tweemaal zo hoog als de milieubonus voor de aankoop van een milieuvriendelijk voertuig. In totaal bedraagt de geschatte subsidie voor deze lease-regeling in 2024 rond de 300 miljoen euro.

Wat staat er in het leasecontract?

  • Duur: een minimale looptijd van 3 jaar, verlengbaar (met of zonder koopoptie).
  • Kilometerstand: minimaal 12.000 km/jaar zonder extra kosten.
  • Geschatte kosten van de leasetermijnen: de maandelijkse kosten bedragen over het algemeen 100 €/maand of minder, tot 150 €/maand voor grotere modellen, exclusief optionele diensten (onderhoud, autoverzekering, ...).
  • Geplande leveringsdatum van de auto.
  • Mogelijkheid om het contract kosteloos op te zeggen bij een vertraging van meer dan 14 dagen van de geplande leveringsdatum.
  • Mogelijkheid tot kosteloze opzegging (uitgezonderd eventuele herstelkosten) in geval van overlijden, invaliditeit of verlies van werk.

Welke voertuigen kunnen worden geleased?

Alleen voertuigen die in Europa zijn geproduceerd kunnen onderdeel uitmaken van dit programma. Dit betekent dat Chinese modellen zoals BYD of MG, maar ook de Dacia Spring, de goedkoopste elektrische auto op de markt, Tesla Model 3, MG, en de nieuwe SUV's van Smart niet in aanmerking komen voor deze subsidie.

Regels voor het leasen van een nieuwe auto

  • De auto moet beschikken over een minimale milieuscore die is vastgelegd in een besluit van 7 oktober 2023.
  • De aankoopprijs van de auto mag niet hoger zijn dan € 47.000.
  • Het gewicht van de auto mag niet zwaarder zijn dan 2.400 kg.

Regels voor het leasen van een tweedehands auto of een brandstofmodel dat is omgebouwd tot een elektrische model

  • De auto moet binnen de afgelopen 3 jaar voor het eerst geregistreerd zijn of omgebouwd zijn tot een elektrisch voertuig. De start-up Lormauto zal vanaf dit voorjaar omgebouwde Twingo’s aanbieden als leaseauto.

Voor het programma “Mon leasing électrique” sluit de overheid overeenkomsten met verschillende verhuurbedrijven en fabrikanten. Sommige aanbiedingen zijn al beschikbaar, zoals die van Citroën, Fiat, Hyundai, Jeep, Nissan, Opel, Peugeot en Renault. Deze lijst zal in de loop van het jaar worden aangevuld met nieuwe partners.

Bron: Ministère de la transition écologique, La Tribune

Beeld: ©Ministère de la transition écologique