Statiegeld voor herbruikbare flessen keert terug in 14 supermarkten in de regio Parijs

Een consortium bestaande uit vijf merken en twee retailers heeft begin februari, in aanwezigheid van milieuminister Christophe Béchu, de lancering aangekondigd van een statiegeldsysteem voor herbruikbare flessen in de regio Ile-de-France. De Franse startup voor circulair verpakkingsbeheer Petrel (zero waste as a service) begeleidt de deelnemende supermarktketens E.Leclerc en Système U en producenten zoals Coca-Cola, Eckes Granini, Lorina, Meteor en Nestlé Waters, evenals de eco-organisatie Citeo en het Institut du Commerce. Het doel van het project is om herbruikbare flessen duurzaam te integreren in onze consumptiepatronen.

Twaalf producten in 14 winkels

Concreet zal het statiegeldsysteem voor flessen worden aangeboden in 14 hypermarkten, supermarkten en buurtwinkels "die alle consumentenprofielen bestrijken": negen Système U-winkels en vijf E. Leclerc-winkels. Système U is ook van plan om het systeem online aan te bieden, inclusief drive-in en thuisbezorging.

De uitrol van de producten zal in twee fasen plaatsvinden, met flessen van glas of plastic, afhankelijk van het product. Er zal gestart worden met zeven producten: Coca-Cola Zero Sugar en Coca-Cola Classic (in een literformaat, met de keuze tussen een glazen of plastic fles), Limonade Artisanale Lorina (in een fles van 75 cl) en de Belgische bieren Meteor Pils (75 cl), Meteor Ale Bio (75 cl), Meteor IPA (33 cl) en Meteor Cerise (33 cl). Het assortiment zal in april worden uitgebreid met Perrier (33 cl) en Perrier Fines Bulles (1 l), Vittel (1 l) en de Pago vruchtensappen aardbei en appel (1 l).

Beeld: ©Petrel

Deze terugkeer van het statiegeldsysteem gaat gepaard met een "prominente plaatsing in het oorspronkelijke schap met een duidelijke en aantrekkelijke signalering, zowel in de winkel als online". Het statiegeld wordt terugbetaald in de vorm van statiegeldbonnen die worden uitgegeven door de flessenautomaten van Lemon Tri die bij de ingang van de winkels staan. Het bedrag van het statiegeld bedraagt 0,10 euro voor flessen van 33 cl en 0,20 euro voor flessen van 75 cl of 1 l.

De retourlogistiek wordt beheerd door de drankengroothandel J. Milliet, die tijdens zijn bezorgronde de flessen verzamelt, sorteert en opslaat voordat hij ze terugbrengt naar de betrokken fabrikanten.

De drankenfabrikant of een externe dienstverlener neemt het reinigen van de flessen voor zijn rekening. Het beheer van de logistieke stromen wordt ondersteund door een digitale oplossing die door Petrel is ontwikkeld.

Bron: Actu-Environnement