Nieuwe roadmap voor de recycling van textiel in Frankrijk

Elke fase van de levenscyclus van textiel (kleding, huishoudelijk textiel, schoenen…), van productie tot afval, heeft een aanzienlijke impact op het milieu: de CO2-voetafdruk van de textielsector in Frankrijk is zes keer hoger dan de CO2-uitstoot door de luchtvaart. Het UPV-concept (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid of "de vervuiler betaalt") moet de ontwikkeling van een kringloopeconomie voor textiel bevorderen. Om de sector te betrekken bij een circulaire en koolstofarme economie is de Franse staatssecretaris voor ecologie, Bérangère Couillard, gestart met een uitgebreide raadpleging onder de bevolking en belanghebbenden (bedrijven, ngo's, lokale overheden, consumentenverenigingen en recyclingbedrijven) die de hele maand oktober zal duren.

Effectief UPV-concept, maar de limiet is bereikt

Dankzij het UPV-concept voor textiel (textiel, huishoudelijk textiel en schoenen) wordt er in Frankrijk jaarlijks 230.000 ton afgedankte textiel ingezameld. Maar deze inzameling van afgedankt textiel, die ongeveer 35% bedraagt, is nog steeds onvoldoende; de rest van de afgedankte textiel eindigt als restafval op stortplaatsen of wordt verbrand. Ook voor de recycling en het hergebruik van textiel blijft Frankrijk sterk afhankelijk van de export: meer dan 80% van het ingezamelde textiel wordt, na sortering, naar derde landen geëxporteerd voor hergebruik of recycling. Ten slotte heeft het UPV-concept de producenten tot nu toe nauwelijks gestimuleerd om eco-design toe te passen.

Een ambitieus hervormingsproject om de uitdagingen van de sector aan te gaan en de transformatie naar een circulaire economie te versnellen

Met het oog hierop zal de hele maand oktober een grootschalige raadpleging onder de bevolking en belanghebbenden plaatsvinden om de sector tot een circulaire en koolstofarme economie te bewegen.

De roadmap 2023-2028, die ter raadpleging is voorgelegd, heeft tot doel:

  • het instellen van bonussen voor producten die de planeet beschermen: duurzamer en milieuvriendelijker en gemaakt van gerecycleerd textiel;
  • het verlagen van de kosten om textielwaren te repareren zodat deze langer meegaan;
  • het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor de inzameling van afgedankt textiel, vooral in kleine steden en plattelandsgebieden, zodat deze opnieuw gebruikt kan worden;
  • het financieren van de sortering en reparatie van textielwaren, zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden;
  • het opzetten van een Frans recyclingnetwerk voor niet-herbruikbaar textiel om hiermee nieuwe textielwaren te vervaardigen met behoud van grondstoffen.

Na afloop van de raadpleging zullen de nieuwe specificaties worden gepresenteerd en vanaf 2023 worden toegepast voor een periode van zes jaar.

Bron : Ministère de la transition écologique