Parijs helpt ondernemers die overstappen op herbruikbare bakjes

De stad Parijs biedt financiële en technische steun aan ondernemers in de horecasector die willen overschakelen op herbruikbare bakjes. Dit doet de stad met drie maatregelen om het gebruik van wegwerpbakjes zoveel mogelijk te verminderen.

De verkoop van afhaalmaaltijden levert jaarlijks 13 miljard wegwerpverpakkingen op in de Franse hoofdstad. "Door een lokaal systeem voor het hergebruik van bakjes te ontwikkelen, kunnen in Parijs duizenden bakjes worden hergebruikt en kan worden afgestapt van wegwerpverpakkingen, terwijl lokale banen worden gecreëerd", aldus de gemeente, die ernaar streeft "de bezoekers van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 een verblijf aan te bieden die vrij is van plastic voor eenmalig gebruik".

Een loket voor subsidieaanvragen

Om de ontwikkeling van het statiegeld voor hergebruik in afhaalrestaurants te versnellen, richt de gemeente Parijs allereerst één loket op voor subsidieaanvragen om de investeringen te financieren die nodig zijn om over te schakelen op herbruikbare verpakkingen. Deze steun dekt de aanschaf van bakjes en ander materiaal voor hergebruik, alsmede de werkzaamheden die nodig zijn om het bedrijf aan deze overgang aan te passen (naleving van hygiëneregels, inrichting van wasstraat, enz.)

Concreet moeten de subsidieaanvragen worden gestuurd naar een speciaal emailadres, samen met de bijbehorende offertes. Deze steun vormt een aanvulling op twee andere regelingen van het Franse milieuagentschap (Ademe) en de regio Île-de-France. Elke regeling geeft steun tot 5.000 euro voor de aankoop van herbruikbare bakjes en het uitvoeren van de benodigde aanpassingen.

Daarnaast heeft de gemeente twee gidsen uitgebracht. In de eerste gids staan oplossingen voor Parijse ondernemers die willen overschakelen op herbruikbare verpakkingen (keuze van bakjes, statiegeld, inzamelingsysteem en wasstraat). In de tweede gids staan de door de stad Parijs gesubsidieerde hergebruikoplossingen die de Parijse ondernemers gedurende 3 maanden gratis kunnen testen.

Bron: Actu-Environnement