Franse regering stimuleert batterijenrecycling en terugwinnen kritieke materialen

Kritieke materialen: steun voor twee consortia 

In het kader van de door het investeringsprogramma France 2030 gefinancierde call "Recycling, recycleerbaarheid en herverwerking van materialen" heeft de Franse regering onlangs twee nieuwe projecten geselecteerd. Voor elk project komt 30 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om twee consortia, Veolia-Solvay enerzijds en ScrapCO2met anderzijds.

Lithium-Ion batterij

2 Consortia

Veolia-Solvay
Het eerste project, dat door het consortium Veolia-Solvay is ingediend, betreft de bouw in 2023 van een fabriek voor een jaarlijkse verwerking van 10.000 ton black mass, een poeder dat wordt geproduceerd door het pletten van gebruikte batterijen en dat een mengsel van kathode- en anodematerialen bevat. Een tweede fabriek, drie keer zo groot, moet in 2028 worden gebouwd. Het project krijgt steun voor het opzetten van een demonstratiemodel waarmee via een hydro-metallurgisch proces het equivalent van 4.000 tot 7.000 ton zwarte massa kan worden verwerkt.

De Belgische groep Solvay is expert in het optimaliseren van de extractie en zuivering van kritieke metalen zoals kobalt, nikkel en lithium. Deze worden omgezet in zeer zuivere grondstoffen die rechtstreeks kunnen worden hergebruikt voor de productie van nieuwe batterijen.
Veolia heeft veel ervaring op het gebied van afvalbeheer. De Franse groep heeft al een recyclingfabriek in het oosten van Frankrijk, de Euro Dieuze-fabriek, die sinds 2013 batterijen van elektrische voertuigen recyclet.

De verwachting is dat de vraag naar lithium en kobalt in de wereld de komende decennia met een factor 40 omhoog gaat.

ScrapCO2met
Bij het tweede project, ScrapCO2met getrokken door Mecaware, wordt een industriële eenheid voor het recycleren van productieafval (scraps) gebouwd bij de in Duinkerken geplande batterijen-gigafabriek van Verkor. Om de ontwikkeling van de technologische bouwstenen van het proces te ondersteunen, zal eerst een pilot met een capaciteit van 50 tot 100 ton per jaar worden geïnstalleerd bij het R&D-centrum van Verkor in Grenoble. Het innovatieve proces is gebaseerd op een milieuvriendelijke technologie die industriële CO²-uitstoot in het hart van het proces gebruikt en geen vloeibaar afvalwater genereert. Als het proces gevalideerd wordt, dan komt in Duinkerken een eerste industriële lijn met een verwerkingscapaciteit van 6.000 tot 8.000 ton afval per jaar.

Het ScrapCO2MET-project heeft tot doel in Frankrijk kritische metalen van hoge kwaliteit en hoge zuiverheid - essentieel voor de fabricage van batterijen - te produceren door het schroot van de "Gigafactories", fabrieken die apparatuur, batterijen of andere systemen in zeer grote hoeveelheden bouwen, te recycleren.

Er zijn drie partners bij betrokken: MECAWARE, een start-up van het onderzoekslaboratorium ICBMS, MTB Manufacturing en VERKOR. Zij worden ondersteund door twee onderzoekslaboratoria: ICBMS en het LEPMI (Laboratorium voor elektrochemie en fysicochemie van materialen en interfaces van de universiteiten van Grenoble en Savoie-Mont Blanc en het CNRS).

Separ8: extractie van zeldzame aarden
Separ8 is het andere project van Mecaware en het betreft de extractie van zeldzame aarden.
Mecaware werkt aan een tweede research- en ontwikkelingstraject: namelijk voor de extractie van zeldzame aarden uit end-of-life batterijen. Dit wordt de komende decennia een essentiële uitdaging. Mecaware is bezig hiervoor 15 milljoen euro op te halen.
Mecaware heeft momenteel 13 werknemers in dienst.

Strategie Frankrijk
De steun aan deze batterijenrecyclingprojecten toont aan dat de Franse regering er alles aan doet om de totale waardeketens van de energietransitie te beheersen. Deze uitdaging is in dubbel opzicht strategisch: het is enerzijds de weg naar een circulaire economie, en daarmee een beperkte milieu-footprint, en anderzijds gaat het erom de kritieke materialen terug te winnen die onmisbaar zijn voor de energietransitie.
Daarnaast werkt de Franse regering aan plannen voor verantwoorde lithiummijnen die in Frankrijk gepland staan.

Observatoire français des ressources minérales
Op 29 november 2022 lanceerden de twee Franse minsters Agnès Pannier-Runacher en Roland Lescure het OFREMI, Observatoire français des ressources minérales, dit wordt ook gefinancierd uit het nationale France 2030 budget.