Frankrijk biedt 18 deeptech startups steun bij bouw eerste fabriek

Achttien industriële deeptech startups geselecteerd 
Voor een startup is de stap naar industrialisatie vaak een heel moeilijk, kostbaar en risicovol moment. Het is vaak eenvoudiger om naar een buitenlandse toeleverancier te stappen... en dat is precies wat de Franse staat wil voorkomen. Daarom gaat Franse regering industriële startups bij deze etappe helpen, en wel via een call met daarin 550 miljoen euro over de periode 2022-2026.
De eerste 18 winnaars werden onlangs bekend gemaakt. Deze krijgen in totaal 88 miljoen euro toegekend.

88 miljoen euro voor 18 startups

Het bedrag van 88 miljoen euro lijkt niet veel voor 18 startups maar in totaal beloven deze 18 projecten investeringen ter waarde van 467 miljoen euro te genereren en gezamenlijk 2000 banen in de industrie te scheppen. De startups werden geselecteerd uit een honderdtal projectvoorstellen, hetgeen een idee geeft van het dynamisme van de sector. Een tweede ronde staat voor het eind van het eerste trimester 2023 gepland.

"Het ecosysteem ‘FrenchTech’ is historisch meer digitaal georiënteerd. Nu echter is er een generatie startups met plannen voor productiesites in Frankrijk voor het maken van geheel nieuwe producten, aldus minister Jean-Noël Barrot", belast met de Digitale Transitie en Telecommunicatie. “Die jonge bedrijven zijn innovatief in strategische sectoren als biotechnologie, gezondheid, agrofood, batterijen, materialen, robotics en electronics”. 

Financiële steun bij industrialisatie
Deze call past in de strategie ‘Industriële en Deeptech Startups’ waarvoor 2,3 miljard euro is uitgetrokken. Dit onderdeel van het programma France 2030 wordt door BPIFrance gecoördineerd met als doel startups te helpen bij het opstarten van de industrialisatie van hun productie door alle obstakels weg te halen. Zo is het bijzonder lastig voor een startup om geld op te halen voor deze fase.
Dankzij deze steun hoopt de Franse regering de Franse excellentie in onderzoek, innovatie en ondernemerschap om te zetten in productiesites in Frankrijk die technologische innovatie genereren, de Franse regio’s her-industrialiseren, de industrie weer aantrekkelijk maken en de Franse industrie een sterke concurrentiepositie geven.

De 18 winnaars
Agrofood industrie
Microphyt : de startup Microphyt maakt natuurlijke actieve ingrediënten uit micro-algen. De bedoeling is een fabriek te bouwen die meer dan 100 ton ingrediënten met hoge toegevoegde waarde kan produceren. Met het project hoopt de startup 60 banen te creëren.

Umiami : deze MKB hoopt in 2023 een fabriek in Frankrijk te openen met een jaarlijkse capaciteit van 15.000 ton voedingsproducten op basis van plantaardige eiwitten. De producten hebben de textuur van vlees en vis. De startup verwacht 200 banen te creëren.

Futura Gaia Technologies : ontwerpt een oplossing voor de verticale geautomatiseerde landbouw op potgrond (geen hydrophonie bijvoorbeeld), die als turnkey exploitaties verkocht kunnen worden. Een project waarvan de verwachting het creëren van 140 banen is.

Green Spot Technologies : de start-up verwerkt bijprodukten van plantaardige oorsprong tot een zeer voedingsrijk poeder dankzij een vergistingsproces dat uitsluitend stoom genereert. Het bedrijf hoopt 100 banen te creëren.

BioProx : deze start-up wil binnen nu en drie jaar een fabriek neerzetten met een nieuwe industriële capaciteit voor de productie van eiwitten, met name nieuwe generatie enzymen die bestemd zijn voor dier- en plantvoeding.

Gezondheid
Wandercraft : de start-up Wandercraft ontwerpt exosqueletten met name voor minder valide personen. Ook wil Wandercraft een exosquelet bouwen dat fijner en lichter is voor persoonlijk gebruik, thuis en op straat. De startup wil in Frankrijk in productie gaan en denkt 300 banen te scheppen.

Core Biogenesis : deze start-up heeft een bioproductiemethode ontworpen voor het maken van groeifactoren op zeer grote schaal (groeifactoren zijn eiwitten die van nature in het lichaam worden gevormd, maar ze kunnen ook met behulp van biotechnologie worden gemaakt). Het Franse biotechbedrijf richt zich op de markt voor celtherapie en kunstmatig vlees die deze moleculen gebruiken. Het wil marktleider worden in de sector.

eCential Robotics : deze start-up heeft een chirurgische 3D beeldverwerkings- en navigatiemethode ontwikkeld waarmee een chirurg in realtime zijn handelingen in 3D kan volgen. Het bedrijf wil zich in Frankrijk vestigen en denkt zo’n 100 banen te scheppen.

Chemie en koolstofarme materialen
Eranova : deze startup gebruikt aangespoelde groene algen om harsen en composieten te maken die gebruikte kunnen worden voor het maken van bio-afbreekbare en duurzame producten zoals herbruikbare verpakkingen, vuilniszakken, dienbladen.

Alpha Chitin ontwikkelt een nieuwe Franse industriële sector voor insecten, krill (ongewervelde, garnaalachtige zeedieren) en champignons met als doel het maken van chitosan. Chitosan is een natuurlijk voorkomende biopolymeer met antibacteriële werking, uit chitine gemaakt. Deze molecuul van de toekomst heeft verschillende toepassingen: medisch, cosmetisch, farmaceutisch, milieu. Het project zou zo’n 200 banen moeten creëren.

NeoCem heeft de ambitie een nieuwe productiesector te creëren voor koolstofarm cement gebaseerd op de circulaire economie.

TchaoMegot : deze start-up doet de inzameling, zuivering en recycling van cigarettenpeuken om daar nieuwe isolerende materialen van te maken voor de bouw en de vulling van textiel. Het project moet leiden tot 45 banen.

Robotica, electronica en ruimtevaart
XSun wil een productiesite opzetten voor zonnedrones. Het project moet zo’n 115 banen opleveren.

Erems : deze start-up is gespecialiseerd in de micro-electronica voor instrumenten en embedded equipment. Erems wil een productiesite met een geautomatiseerd fabricageproces in een clean room, inclusief een pilotline voor spacetoepassingen op de markt van NewSpace.

Nieuwe mobilities
Limatech : deze startup ontwikkelt een nieuwe generatie lithiumbatterijen voor de luchtvaart en andere plekken met zware omstandigheden. De inschatting is 55 banen.

Bellatrix : deze start-up heeft zich gespecialiseerd in de productie van slimme componenten die het gebruik van fietsen met elektrische assistentie vereenvoudigen en het rendement verbeteren.

Atawey : deze start-up ontwikkelt, maakt en verkoopt laadstations op waterstof (compacte stations, evolutieve stations, mobiele stations). Het project moet zo’n 100 banen opleveren.

Ampere : Ampère heeft een oplossing bedacht voor innovatieve laadinfrastructuur om de uitrol op grote schaal mogelijk te maken terwijl de kosten beperkt blijven en de elektrische en brandveiligheid versterkt. Het project moet 260 banen scheppen.

Bron: Usine Digitale, 28 november 2022