Ook Plastic Omnium wordt partner bij gigafactory Verkor

Elektrische voertuigen en batterijen : waarom ook Plastic Omnium met de scale up Verkor in zee gaat

Verkor is een van de drie partijen die een gigafactory voor batterijen gaan bouwen in Noord-Frankrijk. Het bedrijf streeft ernaar dat zijn batterijen 4 à 5 keer zo’n lage CO2-footprint hebben als de uit China afkomstige exemplaren. Dit is mogelijk door de Franse energiemix met zijn lage CO2-emissies, een verticale integratie van de productie en innovaties op het gebied van digitalisering en recycling.
Een paar weken nadat Verkor heeft aangekondigd zijn gigafactory voor batterijen in Duinkerken te bouwen, onthulde het zijn strategische samenwerking met de Franse Tier 1 supplier Plastic Omnium.
 

Lithium-Ion batterij

En dat is twaalf!
Verkor had reeds de namen van zijn vier ‘historische’ partners bekend gemaakt: EIT InnoEnergy, de groep IDEC, Schneider Electric en Capgemini, waar vervolgens zeven nieuwe partners zijn bijgekomen toen Verkor afgelopen zomer 100 miljoen euro ophaalde, namelijk Renault, EQT Ventures, Arkema, Tokai COBEX en het Fonds de Modernisation Ecologique des Transports (FMET) in beheer bij Demeter, de Franse staat en de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Tenslotte verleidde Verkor onlangs ook de Franse automotivegroep Plastic Omnium, die zelf net zwaar had geïnvesteerd in slimme carrosserie-onderdelen.

Onderzoek en financiering
Dit keer wil Plastic Omnium een stap zetten op de markt van de elektromobiliteit. Plastic Omnium gaat een onderzoekssamenwerking opzetten met Verkor voor de ontwikkeling, de productie en de commercialisering van modules en batterijenpacks die de cellen van Verkor gebruiken, met name voor particuliere en bedrijfsmobiliteit en voor stationaire opslag.
Maar ook gaat het om een financiële deelname in de industriële startup van 20 miljoen euro. Daarmee verzekert Plastic Omnium zich als prioritaire klant, vanaf 2025, voor een startvolume van minstens 4 GWh per jaar van de batterijproductie van Verkor in Duinkerken. Ook zullen beide bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling en de commercialisering van modules en batterijpacks met Verkor’s cellen erin.

Met Plastic Omnium heeft Verkor een zwaargewicht uit de automotivewereld binnengehaald. Het maakt reeds complexe en interactieve carrosseriesystemen, systemen om de CO2-emissie terug te brengen en energie-opslagsystemen. Sinds 2015 is het gestart met activiteiten op het gebied van waterstof met een compleet aanbod aan waterstofopslagreservoirs, brandstofcellen en waterstofsystemen.
Voor beide partijen is de samenwerking een strategische keuze.

Laurent Favre, algemeen directeur van Plastic Omnium : “Plastic Omnium versnelt hiermee zijn toetreding tot de markt van elektrische voertuigen dank zij zijn unieke knowhow op het gebied van het ontwerpen van componenten en van een compleet aanbod van energieopslag- en beheerssystemen voor allerlei vormen van mobiliteit, zoals spoor, auto, bus en vrachtauto’s.”

“Deze operatie ligt in het verlengde van de ontwikkeling van de 48V sodium-ion batterijpacks voor hybride voertuigen, die ook al gemaakt worden door de start up Tiamat Energy in Picardië .
Zo wordt Plastic Omnium een speler die meetelt waar het gaat om batterijmodulen en een preferred partner voor mobiliteitsbedrijven voor wat betreft energiebeheerssystemen voor allerlei motorisatietypes”, aldus Christian Kopp, algemeen directeur van de divisie Clean Energy Systems bij Plastic Omnium.

Bron: La tribune