In aanloop naar de Olympische Spelen testen Enedis en de stad Parijs elektrische terminals voor evenementen

Op 19 april 2023 hebben Enedis (Franse netwerkbeheerder) en de stad Parijs twee elektrische terminals voor evenementen in gebruik genomen bij de Place de la Concorde. De terminals verdwijnen onder de grond wanneer ze niet worden gebruikt en zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Qua vermogen levert een terminal het equivalent van minstens één groot aggregaat. Wanneer de organisator van een evenement de behoefte kenbaar maakt, zorgt Enedis dat de terminal toegankelijk wordt via de gekozen energieleverancier. De organisator kan dan "zijn elektrische apparaten rechtstreeks op de terminal aansluiten", aldus de netwerkbeheerder.

De terminals zijn bedoeld ter vervanging van dieselaggregaten, die CO2 uitstoten en tijdens een driedaags evenement zo’n 1.200 liter diesel kunnen verbruiken. Voor eenzelfde periode stoot een aansluiting op het elektriciteitsnet 3 ton minder CO2 uit, aldus Enedis. De netwerkbeheerder schat dat de vermindering van de energiegerelateerde CO2-uitstoot voor een evenement 90% bedraagt in vergelijking met het gebruik van een dieselaggregaat met een vermogen van 1.000 kW of minder. De elektrische terminals zorgen ook voor minder geluidsoverlast en een betere luchtkwaliteit.

Beeld: ©Enedis

De terminals komen op strategische plekken waar regelmatig openluchtevenementen plaatsvinden en zijn een experiment ter voorbereiding van de Olympische Spelen van 2024. De geïnstalleerde terminals bij de Place de la Concorde zijn prototypes van 70.000 euro per stuk met een geschatte levensduur van 40 jaar. Naast de twee terminals op de Place de la Concorde en de installatie die in maart op de Place du Trocadero werd gebruikt, is het de bedoeling dat in 2023 nog drie andere terminals bij de Eiffeltoren in de tuinen van de Champs de Mars worden geïnstalleerd.

Bron: Actu-Environnement, Le Parisien, Enedis