Herschikking Franse regering: ecologische en energietransitie

Op donderdag 20 juli heeft een lichte herschikking plaatsgevonden binnen de Franse regering. Na de maandenlange demonstraties rond de herziening van de pensioenleeftijd was al duidelijk dat president Macron zou overgaan tot een herschikking van zijn regering om een nieuw elan te geven aan zijn tweede mandaat. Dat werd nog urgenter na de rellen als gevolg van de dood, vorige maand, van een 17-jarige jongen uit de Parijse buitenwijk Nanterre door toedoen van de politie.

Premier Elisabeth Borne mag aanblijven en ook de meeste zwaargewichten blijven op post. Er zijn echter ook twee belangrijke slachtoffers: de minister van onderwijs en die van volksgezondheid.

Ministeries van ecologische transitie en regionale cohesie en energietransitie

Op het ministerie van ecologische transitie en regionale cohesie mogen minister Béchu en minister Beaune van transport blijven zitten. Ook minister Agnès Pannier-Runacher van energietransitie en staatssecretaris Hervé Berville voor de zee blijven op post. Staatssecretaris voor ecologie Berangère Couillard is benoemd tot gedelegeerd minister voor gendergelijkheid, diversiteit en gelijke kansen. Sarah El Haïry (34 jaar) volgt haar op als staatssecretaris voor biodiversiteit. El Haïry was hiervoor staatssecretaris voor jeugdzaken. Het is nog niet duidelijk wie de portefeuille ecologie, en met name circulaire economie, krijgt toegewezen.

Daarnaast is onder het ministerie van ecologische transitie en regionale cohesie de functie van gedelegeerd minister belast met steden en huisvesting verdeeld over twee posten:

  • Patrice Vergriete (55 jaar), burgemeester van Duinkerken sinds 2014, is benoemd tot gedelegeerd minister belast met huisvesting. Vergriete is ook voorzitter van France Ville Durable sinds 2020 en voorzitter van de raad van bestuur van het Franse financieringsagentschap voor infrastructuur (Afit France) sinds begin dit jaar.
  • Sabrina Agresti-Roubache (46 jaar) bekleed de nieuwe post van staatssecretaris verantwoordelijk voor het stedenbeleid, waaronder het plan van de Franse regering “Marseille en grand”, om de tweede stad van het land een impuls te geven op het gebied van scholing, huisvesting en transport (waaronder havens). Haar razendsnelle opkomst, slechts twee jaar na haar intrede in de politiek, plaatst haar bij de mogelijke kandidaten als burgemeester voor Marseille in 2026. Agresti-Roubache valt onder de dubbele verantwoordelijkheid van de ministers van binnenlandse zaken (Gérald Darmanin) en ecologische transitie en regionale cohesie (Christophe Béchu).