Luchttaxi’s tijdens de Olympische Spelen in Parijs

De Franse luchthavengroep ADP is van plan om tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs drie luchttaxi-routes te testen in de regio Ile-de-France, waarvan één naar het centrum van de Franse hoofdstad. Deze ambitieuze plannen staan echter voor enkele uitdagingen. Een recent advies van de ‘Autorité environnementale’ (Franse milieuautoriteit) benadrukte dat de VoloCity, het gebruikte luchttaxi-model, te veel stroom verbruikt en te luidruchtig is voor gebruik in het stadscentrum. De weg naar grootschalige implementatie van luchttaxi's in Parijs lijkt daarom nog enkele administratieve obstakels te moeten overwinnen voordat deze visie werkelijkheid kan worden.

Al een jaar lang voeren de Franse luchthavengroep ADP, het Parijse openbaarvervoerbedrijf RATP, de regio Ile-de-France en de Duitse fabrikant Volocopter testvluchten uit met elektrische luchttaxi's op de grootste Europese vertiport (start- en landingsplatform) in Pontoise, ten noordwesten van Parijs.

Het VTOL-toestel (Vertical Takeoff and Landing) dat voor deze tests wordt gebruikt, is de VoloCity, een tweepersoonsvoertuig met een bereik van 35-65 km en een kruissnelheid van 90 km/u. Het toestel wordt aangedreven door 18 elektromotoren met evenveel propellers.

Beeld: ©Volocopter

Tussen 2.000 en 2.500 vluchten

Tijdens de Olympische Spelen en in de daaropvolgende maanden tot eind december zullen drie vliegroutes worden getest voordat deze toestellen naar verwachting op meerdere trajecten zullen worden ingezet. Gedurende deze testperiode worden naar schatting tussen de 2.000 en 2.500 vluchten uitgevoerd door ongeveer tien vliegtuigen.

De luchttaxi’s zullen vluchten uitvoeren tussen:

  • de luchthavens Roissy en Le Bourget;
  • het helikopterplatform bij Parijs en het vliegveld Saint-Cyr-l'Ecole (Yvelines);
  • het helikopterplatform bij Parijs en de vertiport van het Gare d’Austerlitz in het centrum van Parijs. Deze vertiport zal worden aangelegd op een ponton in de Seine. Deze route naar het Gare d'Austerlitz is de enige naar het centrum van Parijs. Om gebouwen te vermijden, zullen de luchttaxi's over de Seine naar het ponton moeten vliegen.

Verder zullen er twee toeristische rondvluchten worden aangeboden.

De keuze van de locaties is van groot belang, want de testen met de luchttaxi’s tijdens de Olympische Spelen hebben tot doel om VTOL-toestellen in de nabije toekomst op grotere schaal in te zetten. Verschillende parameters zullen worden getest, waaronder hun integratie in het luchtverkeer, milieueffecten en vooral de acceptatie door de lokale bevolking. Tegen 2026-2027 wordt het eerste model van de luchttaxi dat tijdens de Olympische Spelen wordt getest, vervangen door een nieuw model dat drie tot vier passagiers kan vervoeren. De tijdlijn is echter afhankelijk van het verkrijgen van certificeringen van de burgerluchtvaartautoriteit. Groen licht wordt in het voorjaar van 2024 verwacht.

Administratieve hindernissen

Voordat luchttaxi's een alledaags vervoermiddel kunnen worden voor Parijse automobilisten, die jaarlijks gemiddeld 10 dagen en 6 uur in het verkeer vastzitten, moeten ze echter nog enkele administratieve obstakels overwinnen. Op 8 september bracht de ‘Autorité environnementale’ een advies uit waarin ze oordeelde dat de VoloCity niet zuinig genoeg was, met een energieverbruik van 190 kWh/100 km in vergelijking met 15 kWh voor een elektrische auto. Bovendien vond de milieuautoriteit dat de luchttaxi te luidruchtig was voor gebruik in het centrum van Parijs. Tijdens de testvluchten werd een geluidssterkte van 65 decibel gemeten.

Andere zorgen die naar voren zijn gekomen, zijn onder meer de visuele vervuiling van zones waar vluchten voorheen niet werden toegestaan, evenals veiligheids- en beveiligingskwesties voor de lokale bevolking. ADP heeft aangekondigd dat er een openbaar onderzoek zal plaatsvinden tussen 6 november en 8 december, evenals na de proefperiode begin 2025.

Bron: Le Monde, L’Obs