Dure metrokaartjes tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs, die plaatsvinden van 26 juli t/m 8 september 2024, zal de prijs van een enkel metrokaartje bijna verdubbelen van €2,10 naar €4. De kosten van een 10-rittenkaart zullen ook stijgen, van €16,90 naar €32. Tijdens deze periode is een nieuwe OV-voordeelpas genaamd 'Paris 2024' beschikbaar, met een starttarief van €16 per dag en een maximum van €70 per week. Hoewel de prijs afneemt naarmate je er meer dagen gebruik van maakt, blijft deze aanzienlijk hoger dan het ‘normale’ tarief van €30 voor een Navigo weekpas.

Ile-de-France Mobilités, de vervoersautoriteit, hoopt dat de hogere prijs van een enkel metrokaartje reizigers zal stimuleren om te kiezen voor de OV-voordeelpas, om zo lange wachtrijen bij de kaartverkoop op de stations te voorkomen. De ticketprijs naar de Parijse luchthavens wordt ook verhoogd naar €16, terwijl deze tickets momenteel ongeveer €11 kosten. De kosten voor trein- en RER-tickets zullen stijgen naar €6 per stuk en €48 voor een 10-rittenkaart. Navigo dag- en weekpassen zijn tijdens deze periode niet verkrijgbaar.

Een gepaste prijsverhoging

De OV-voordeelpas ‘Paris 2024’ geeft passagiers toegang tot het hele netwerk van Ile-de-France, inclusief luchthavens en Orlyval. Houders van een maand- of jaarabonnement worden niet geraakt door deze verhogingen. Dat geldt ook voor imagine'R-kaarten (voor jongeren) of seniorenpassen.

Volgens de vervoersautoriteit is er sprake van een gepaste prijsverhoging. ‘Vanwege de Olympische Spelen zal Ile-de-France Mobilités haar vervoersdiensten aanzienlijk uitbreiden. Het is uitgesloten dat de kosten zullen worden verhaald op de inwoners van Ile-de-France.’ De vervoersautoriteit verwacht dat tijdens de Olympische Spelen bijna 10 miljoen mensen gebruik zullen maken van het OV-netwerk in Ile-de-France.

Incidentele reizigers

De vervoersautoriteit raadt ‘incidentele reizigers’ aan om hun reis vooruit te plannen en tickets vóór 20 juli te kopen, met behulp van een Navigo Easy-pas of met Liberté+ (alleen geldig voor inwoners en mensen die werken in de regio Ile-de-France), zodat ze niet door deze prijsverhogingen worden getroffen. Aankoop is mogelijk via speciale applicaties zoals Île-de-France Mobilitésof Bonjour RATP. Via deze applicaties, die beschikbaar zijn op Android- en iPhone-telefoons met NFC (ticketaankopen zijn mogelijk vanaf begin 2024), is het ook mogelijk om tickets 'op de telefoon op te slaan' die vervolgens kunnen worden gebruikt door de telefoon voor het metropoortje te houden.

Bron: La Tribune, 20Minutes, Le Figaro