Joptimiz, het digitale platform voor vervoerders en verladers tijdens de Olympische Spelen

Om verladers, logistieke dienstverleners en transporteurs te ondersteunen bij hun leveringen in zones met beperkte toegang tijdens de Olympische Spelen, hebben diverse publieke en private partijen het digitale platform Joptimiz ontwikkeld. Dit platform biedt vier handige tools speciaal voor transporteurs en verladers. Joptimiz vormt een waardevolle aanvulling op de website anticiperlesjeux.gouv.fr, waar veel hulpmiddelen, documenten en adviezen te vinden zijn voor persoonlijke en professionele verplaatsingen tijdens de Spelen.

Visualiz, een interactieve, aanpasbare kaart

De tool Vizualiz helpt bedrijven om hun leveringen in de regio Parijs te plannen. Het identificeert belangrijke aandachtspunten zoals leveringsgebieden die worden beïnvloed door het regelgevingskader van de Olympische Spelen: de blauwe en rode zones en de ongeveer 185 kilometer aan rijstroken die zijn gereserveerd voor geaccrediteerde voertuigen (atleten, officiële delegaties, journalisten), nood- en veiligheidsvoertuigen, openbaar vervoer en taxi's. Deze interactieve kaart vergelijkt een groot aantal gegevens. Onder de ongeveer vijftien verschillende gegevenslagen biedt de tool een volledige inventaris van alle economische activiteiten (winkels, hotels, restaurants, gezondheidscentra, ziekenhuizen, benzinestations, markten, etc.) in de zones met een beperkte toegang, met de mogelijkheid om in te zoomen op de dichtstbijzijnde straat. Dit stelt bedrijven in staat hun route te plannen en te organiseren, rekening houdend met een groot aantal parameters.

Itinériz, voor het plannen en berekenen van routes

Als aanvulling op de interactieve kaart kan Itinériz worden gebruikt om routes te berekenen, rekening houdend met de verkeersbeperkingen tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. De tool berekent routes in real time en houdt rekening met verschillende parameters die worden aangeleverd door verschillende partijen, zoals de afmetingen van het voertuig, de tijdstippen waarop blauwe en rode zones worden geactiveerd en gedeactiveerd, gereserveerde rijstroken, fanzones, toegangspunten tot rode zones, leveringsvensters en de verkeersregels in de regio Parijs. Deze tool is bestemd voor transport- en logistieke bedrijven, met een hele reeks specifieke parameters. Bovendien wordt alleen in Itinériz alle verkeersbeperkingen in rode zones aangegeven. Hiermee kan de toegang voor vrachtwagens worden geïdentificeerd, evenals zeer nauwkeurige venstertijden. De tool, die vanaf 5 juli beschikbaar is, stelt gebruikers in staat om hun voertuigen te registreren, hun routes op te slaan en gegevens te exporteren naar twee toepassingen die veel gebruikt worden door transportbedrijven: Google Maps en Waze.

Cirqliz, een QR blauwe code generator om controles te vergemakkelijken

Cirqliz is ontworpen om bedrijven (via het Siret-nummer), de gebruikte voertuigen (via het kenteken) en de leveringsinformatie (via het bestemmingsadres in de blauwe zone, transitverkeer is verboden wanneer de blauwe zone geactiveerd is) makkelijk te identificeren. Dit vereenvoudigt politiecontroles in de blauwe zones. Het gebruik van deze QR-codes is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste helpt het om het verkeer soepeler te laten verlopen, omdat het scannen van een QR-code slechts enkele seconden duurt en er geen bestelbon of voertuigdocumenten hoeven te worden getoond. Ten tweede hoeft een bedrijf met een Cirqliz-account slechts één aangifte per dag te doen, zelfs bij meerdere leveringen in Parijs op dezelfde dag. Een unieke QR-code, die op de voorruit van het voertuig kan worden geplaatst, wordt toegewezen aan elk voertuig voor de duur van de Olympische Spelen. Deze blauwe QR-code vervangt niet de Pass Jeux voor toegang tot de rode zones en de grijze zones tijdens de Openingsceremonie.

Numériz, de digitale parkeerschijf

Numériz is de laatste van de vier tools op het platform. Het is een digitale parkeerschijf die je op je telefoon kunt laden (Numériz in de App Store en binnenkort ook beschikbaar voor Android). De schijf is bedoeld voor gebruik in zones met beperkte toegang. Chauffeurs kunnen hiermee zien welke laad- en losplaatsen beschikbaar (geel) zijn of bezet (grijs), en de huidige en toekomstige bezettingsgraad van de blauwe zones bekijken. De applicatie controleert ook of de toegangsregistraties voor de blauwe zones correct zijn uitgevoerd door het bedrijf. Net als bij de andere tools, Itinériz en CirQliz, moet je een gebruikersaccount aanmaken en kunnen meerdere voertuigen worden geregistreerd.

Meer info: Quatre outils pour faciliter la logistique urbaine - Ville de ParisTransports -JOPTIMIZ : la plateforme facilitant la circulation durant les Jeux olympiques et paralympiquesJOPTIMIZ - Déplacements professionnels JOP Paris 2024