Recente tweedehands elektrische auto's goedkoper dan dieselauto’s

Volgens het laatste rapport van La Centrale, de toonaangevende website voor de aankoop en verkoop van tweedehands auto's in Frankrijk zijn tweedehands elektrische voertuigen tussen de 2 en 4 jaar oud nu goedkoper dan dieselauto’s van dezelfde leeftijd. De gemiddelde prijs van deze elektrische voertuigen is 20.000 euro, tegenover 24.000 euro voor dieselauto’s.

Deze ontwikkeling is het gevolg van:

  • Een sterke toename van het aanbod van elektrische auto's sinds vorig jaar. Dit heeft een grote invloed op de markt voor tweedehands auto's. Alleen al in 2023 is het aanbod van tweedehands elektrische voertuigen met 181% toegenomen.
  • Een lagere prijs voor nieuwe elektrische auto's, aangewakkerd door toenemende concurrentie van modellen uit China en de verlenging van de subsidieregeling bij aankoop van elektrische auto’s. Hierdoor daalt niet alleen de prijs van nieuwe voertuigen, maar ook die van tweedehands modellen. Tesla heeft vorig jaar ook meerdere kortingen doorgevoerd, wat direct leidde tot lagere prijzen voor zijn tweedehands modellen en dit invloed had op de hele markt.
  • Een introductie van elektrische voertuigen van korte termijn-verhuurbedrijven en leasemaatschappijen op de tweedehandsmarkt.

Daarnaast werden bepaalde modellen tegen lagere prijzen verkocht om de voorraad te verminderen vanwege de invoering van de General Safety Regulation Act 2.

Voorlopig lagere prijzen...

De combinatie van deze factoren heeft er toe geleid dat tweedehands elektrische auto’s momenteel goedkoper zijn dan dieselauto's. De prijzen van diesels blijven hoog door de sterke vraag naar dit type motor, wat volgens La Centrale wordt veroorzaakt door een tekort aan nieuwe dieselauto’s. De website voorspelt dat de prijzen van tweedehands elektrische auto's de rest van het jaar zullen blijven dalen, althans als er geen wijzigingen in het beleid komen.

AutoScout24, de concurrent van La Centrale, toont minder optimisme. "De prijs van tweedehands auto's blijft hoog, ondanks enige stabiliteit, en het is twijfelachtig of we ooit zullen terugkeren naar de prijsniveaus van vóór de crisis. Voor de meeste Fransen blijft het kopen van een auto een grote investering."

Volgens het rapport van La Centrale zijn de prijzen van alle tweedehands auto’s gedaald. Op jaarbasis daalden ze met 8,3%, en op kwartaalbasis met 4,2%. Een opvallende verandering is dat de prijzen van voertuigen ouder dan 15 jaar, die de afgelopen jaren stabiel bleven vanwege de sterke vraag, in het afgelopen kwartaal met 6,3% zijn gedaald.

Door deze lagere prijzen is de markt voor tweedehands auto's in juni gelijk gebleven, terwijl de markt voor nieuwe auto's met 5% is gedaald. Renault Zoé, Peugeot 208 en Fiat 500 blijven de drie meest populaire modellen op de tweedehandsmarkt in Frankrijk.

Bron: La Tribune