Vermindering watergebruik in Frankrijk ter voorbereiding van aankomende zomer

De indicatoren over de grondwaterstand, de droogte van de bodem en de vulling van de stuwmeren in Frankrijk die tijdens de eerste vergadering dit jaar van het Comité voor hydrologische anticipatie en toezicht (Cash) zijn gepresenteerd, roepen op tot een reductie van het watergebruik ter voorbereiding van de zomer van 2023.

De oorzaak: de bijzonder droge en warme omstandigheden van afgelopen zomer in combinatie met een winter waar - vooralsnog – niet genoeg water is gevallen om de grondwaterstanden aan te vullen.

Meer dan de helft van de waterstanden blijft onder de maandelijkse norm en in veel gebieden zijn de niveaus laag tot zeer laag. De situatie is niet beter voor de rivieren, waarvan het debiet voor een groot deel onder het gemiddelde ligt. En als het in het voorjaar niet regent, zullen sommige stuwdammen, met name in de Garonne, niet kunnen worden gebruikt.

Waterrestricties ter voorbereiding op een mogelijk gecompliceerde zomer

"We moeten dringend optreden om ervoor te zorgen dat al onze regio’s voorbereid zijn op de gevolgen van een aanhoudend gebrek aan regen", gaf Christophe Béchu, minister van Ecologische Transitie afgelopen zondag in Le Journal du Dimanche aan. Hij heeft begin deze week de prefecten bijeengebracht die de grote Franse stroomgebieden coördineren.

Het doel? Preventieve maatregelen nemen, zonder te wachten op eventuele regenval tussen nu en april. Hoewel de voorspellingen van Météo-France aangeven dat een warmer dan normaal scenario voor de periode februari-maart het meest waarschijnlijk is, tekent zich vooralsnog geen trend af voor de neerslag.

De weinige regenval van de afgelopen dagen heeft niets aan de situatie veranderd: Frankrijk, dat sinds augustus 2021 maandenlang een neerslagtekort heeft opgelopen, wordt midden in de winter geconfronteerd met een droogte zonder weerga, een periode waarin normaliter de grondwaterstanden worden aangevuld. Het land heeft zojuist de langste reeks dagen zonder regen geregistreerd sinds het einde van de jaren vijftig, aldus Météo-France vorige week. Op nationale schaal bedraagt het tekort volgens het ministerie momenteel ongeveer 15%. De regenval in de komende weken zal dus doorslaggevend zijn.

President Macron kondigde afgelopen weekend, tijdens zijn bezoek aan de Internationale Landbouwbeurs in Parijs, aan dat het land een plan nodig heeft om het waterverbruik te verminderen. De bevolking, industrie, lokale overheden, landbouw moeten "voorzichtig zijn met deze bron die zeldzaam wordt. [...] Het is het einde van overvloed", benadrukte hij.

Een decreet om afvalwater beter te hergebruiken is onlangs naar de Raad van State gestuurd. Samen met de strijd tegen de lekkage van waterleidingen is het hergebruik van afvalwater een van de maatregelen die kunnen worden opgenomen in het grote "waterplan" waaraan de regering nog werkt en dat in de tweede helft van maart moet worden gepresenteerd.

Bron: Les Echos, Actu-Environnement