Lancering “Mon Espace Santé”, een grote stap naar digitale gezondheidszorg in Frankrijk

Mon Espace Santé”, op naar de digitale gezondheidszorg in Frankrijk

Op 3 februari 2022 lanceerde minister Olivier Véran "Mon Espace Santé": één digitaal gezondheidsdossier voor iedere Franse burger. Een flink stap in de ontwikkeling van de digitale gezondheidszorg in Frankrijk. In dit bericht zetten wij de belangrijkste punten op een rij.

'Prenons notre santé en main'
Beeld: ©Ministère des Solidarités et de la Santé / https://ouialaesante.fr/

Waarom is deze publieke investering zo belangrijk voor Frankrijk?

Voor de Franse regering is dit de eerste van drie beloofde investeringen in de digitalisering van de gezondheidszorg die wordt waargemaakt. Frankrijk heeft de ambitie om weer voorloper te worden op het gebied van toekomstbestendige zorg (en de opgebouwde achterstand in te halen), waarvoor 3 ambitieuze projecten zijn voorzien:

  1. Mon Espace Santé - hieronder verder uitgelegd.
  2. Ségur de la Santé Numérique - investeringen van ruim 2 miljard euro in de digitalisering van de zorg o.a. op het gebied van data (veiligheid en interoperabiliteit).
  3. Innovation Santé 2030 - 650 miljoen euro aan publieke investeringen wordt gecombineerd met 1,5 miljard euro vanuit de private sector.

Door de pandemie werd extra duidelijk hoe fundamenteel digitalisering is voor het toekomstbestendig en betaalbaar maken van de gezondheidszorg. Tijdens de eerste golf steeg het aantal digitale consulten van 10.000 naar meer dan een miljoen per week in Frankrijk. Om deze ontwikkeling in goede banen te leiden zijn systemen nodig die op elkaar zijn aangesloten én waarbij de (eind)gebruikers centraal staan. De belofte achter "Mon Espace Santé" is dan ook: "Vous aurez la main" , ofwel "U hebt zelf in de hand wat er met uw gegevens gebeurt.". De burger wordt hiermee volledige regie over de persoonlijke gezondheidsgegevens toegezegd. Een essentieel aspect. Daarnaast geeft het zorgprofessionals de mogelijkheid om samen te werken én elkaar te contacteren via beveiligde berichten. Het is een publieke dienst, gratis, betrouwbaar (naar zeggen van de Franse overheid), veilig en voor iedereen toegankelijk.

Mon Espace Santé
Beeld: ©https://www.monespacesante.fr/ / Website Mon Espace Santé (https://www.monespacesante.fr/)

Wat houdt "Mon Espace Santé" (letterlijk: mijn gezondheidsruimte) in?

Het is een digitale ruimte, toegankelijk vanuit smartphone, tablet of computer, waar alle persoonlijke gezondheidsgegevens en documenten bij elkaar staan: van testuitslagen tot facturen van de radioloog. Een patiënt kan het eigen dossier aanvullen met allergieën, zorggeschiedenis en recepten. Ook is het mogelijk om berichten te versturen tussen zorgprofessionals én tussen patiënt en professional. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om via deze omgeving afspraken in te plannen met zorgverleners.

De voordelen voor de burger:

  1. Meer autonomie en zelfbeschikking over eigen gezondheidsdossier
  2. Makkelijkere toegang tot / delen van belangrijke gezondheidsinformatie
  3. Alle documenten op 1 plek, van de tandarts tot de chirurg
  4. Direct in contact met zorgprofessionals via beveiligde berichten
  5. Alle zorgdata veilig opgeslagen op Franse bodem en bewaakt door de nationale zorgverzekeraar

Voor de burger, door de burger. Omdat het voor de burger is ontwikkeld, speelden burgers een belangrijke rol in de ontwikkeling. Zo werd er een grote burgerconferenties georganiseerd in 2021 om ieder die wilde mee te laten denken. Naast burgers werkten ook zorgprofessionals, zorginstellingen, instellingen en patiëntenverenigingen mee.

Wat staat er de komende tijd nog te gebeuren?

Op het gebied van digitalisering in de gezondheidszorg heeft Frankrijk nog veel op het programma de komende jaren, afgelopen oktober 2021 presenteerde Minister Véran de "Acceleratiestrategie voor een digitale zorg" (link). Waarbij niet alleen aandacht is voor het lanceren van publieke diensten, maar waarbij ook vooral de zorgsector zelf in de spotlight zal staan. Het oprichten van PariSanté Campus en La French Care (kleine zusje van La French Tech) afgelopen maanden zijn daar mooie voorbeelden van. Daarover meer in een volgende publicatie. 

Bronnen: