Fairbrics maakt textiel uit CO2

Textiel maken met industriële broeikasgassen ? Dat is het plan van de Franse startup Fairbrics. Onlangs haalde het 22 miljoen euro op voor een eerste pilot voor de productie -binnen twee jaar- van polyester garen door het inzetten van duurzame ethyleenglycol.

Fairbrics
Beeld: ©Website Fairbrics

Contracten met H&M, Aigle en On-Running

Een van de meest vervuilende sectoren is die van industriële textiel. Dit komt doordat er massaal van synthetische stoffen gebruikt wordt gemaakt die uit fossiele brandstoffen gemaakt worden. Polyester zit in 60% van al het textiel in de wereld en is verantwoordelijk voor een derde van de broeikasgassenuitstoot.
Fairbrics wil CO2 gebruiken om er polyester van te maken, een manier van valorisatie van CO2. Dit is uiteraard goed voor het klimaat maar ook voor de business aangezien de grondstoffenprijzen voor de industrie momenteel enorm hoog liggen.

Een innovatief procedé voor PET
Fairbrics ontwikkelde eigen procedé om CO2 om te zetten in PET, waarbij maar liefst zeven octrooien werden aangevraagd. Het eerste product zal ethyleenglycol zijn met CO2 erin. Maar het uiteindelijk doel van Fairbrics is een PET te produceren dat 100% uit industriële koolstof is gemaakt.

Want uiteraard gaat Fairbrics de CO2-emissies uit de industrie als grondstof gebruiken. Fairbrics maakte deze keuze omdat het zo een sluitend businessmodel heeft: er is immers een overvloed aan CO2 en de industrie doet er alles aan om het juist af te vangen en op te slaan teneinde zijn CO2-print te verlagen.
Deze opslag van CO2 gebeurt veelal offshore en is kostbaar omdat de koolstof eerst geconcentreerd en gezuiverd moet worden. Daarom neemt de belangstelling voor valorisatie sterk toe.

Vooralsnog werkt Fairbrics op laboratoriumniveau met als doel om zich vervolgens dichtbij de industrie te vestigen. ‘Er is een aantal grote CO2-opslagprojecten in Europa, en ook in Noord-Frankrijk is er een voorzien, maar dat zal pas in 2026 zijn’, aldus Fairbrics.


Proof of concept
Fairbrics heeft een eerst Proof of Concept voltooid in een publiek laboratorium dat het bedrijf gehuurd had. Ze constateerden meteen dat er veel belangstelling was uit de textielindustrie.
Al in de eerste maanden tekende het Fairbrics-team de eerste akkoorden, waarna een miljoen euro werd opgehaald.

Dankzij die eerste ronde kon Fairbrics zijn lab in het mondiale R&D-centrum van Air Liquide vestigen. Waarna het bedrijf drie Proofs of Concept heeft kunnen maken, namelijk met H&M, On-Running en Aigle. Deze waren zeer te spreken over de resultaten waarna ook zij contracten met Fairbrics hebben getekend.  Dankzij die deals haalde de startup in januari 2022 5 miljoen euro op en kon het een eigen laboratorium opzetten.
Nu is het volgende doel de overstap van het lab naar een eerste pilotline en van enkele grammen polyester garen naar enkele tonnen.


100 kilo garen per dag
In januari 2023 kondigde Fairbrics een laatste ronde aan van 22 miljoen euro. Daarmee kan het bedrijf de commercialisatie van de technologie versnellen. De EU draagt 17 miljoen euro bij via het Horizon2020-programma. De overige 5 miljoen euro worden door de projectpartners opgebracht.

De startup zou hiermee een pilotline moeten kunnen bouwen voor een dagelijkse productie van 100 kilo polyester garen. De start van de pilotline is voorzien in 2024.

Fairbrics heeft ook een samenwerking lopen met Faurecia, een grote Franse Tier 1 automotive supplier, die de garens gaan testen. Want Fairbrics richt zich vooralsnog op de markt van mode en technisch textiel, maar in de toekomst zouden ook andere markten zoals die voor automotive, sportartikelen of verpakkingen interessant kunnen zijn.
Bovendien kunnen in principe allerlei plastics uit CO2 gemaakt worden.

Een Europees project met 12 partners
Het industrieel versnellingsproject van de technologie van Fairbrics telt 12 Europese partners: de universiteit van Antwerpen (België), Tecnalia (Spanje), Lappeenrannan Lahden teknillinen yliopisto (Finland), AIMPLAS (Spanje), CiaoTech (Italië), Deutsche institute fur textil- und faserforschung denkendorf (Duitsland), City of Lapperanta Villmanstrand (Finland), Digiotouch OU (Estonië), Faurecia (Frankrijk), Naldeo (Frankrijk), SurePure (België) en tenslotte Les Tissages de Charlieu (Frankrijk).

Deze partijen zijn actief op de gehele polyester waardeketen, van de afvang van CO2, chemische recycling of electrolyse, tot het eindprodukt met toepassingen in de automotive- en textiel sector.

Fairbrics in het kort:
- Oprichting : 2019

- Gevestigd: Villebon-sur-Yvette (Essonne)

- Aantal medewerkers: 13

- Omzet : 150.000 € in 2021

- Kapitaal: 6 M€

- Subsidie: 18 M€ (17 miljoen € van Europa + 1 miljoen € BPI/ADEME)
 

Bron:  Usine Nouvelle, 20 maart 2023