54 miljoen euro voor revolutionaire PET-recyclingfabriek van CARBIOS

Het Franse biotechbedrijf CARBIOS, gespecialiseerd in groene chemicaliën krijgt een indrukwekkende financiële steun van de Franse overheid en van de regio Grand-Est voor de bouw van zijn enzymatische PET-recyclingfabriek in Longlaville (Meurthe-et-Moselle). 
Het is de bedoeling dat de fabriek in Longlaville het plastic van 2 miljard flessen per jaar gaat omzetten in 100% gerecycled en recyclebaar PET. Dit is 's werelds eerste enzymatische recyclingfabriek voor PET, 'polyethyleentereftalaat', één van de meest gebruikte harsen in drankverpakkingen.

Beeld: ©Website CARBIOS / Website CARBIOS

Technologische doorbraak

De eerste industriële vestiging van Carbios wordt geopend in Longlaville, in Meurthe-et-Moselle. De fabriek krijgt een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 50.000 ton afval - gelijk aan twee miljard flessen of 2,5 miljard voedselbakjes - en zal 150 mensen in dienst hebben. De fabriek zou vanaf 2025 operationeel moeten zijn. Aanvankelijk zou het in Clermont-Ferrand gevestigde bedrijf in groene chemicaliën de volledige kosten van de investering van €150 miljoen dragen. Het goede nieuws is dat de Franse overheid en de regio Grand-Est 54 miljoen euro bijdragen. Daarvan draagt de staat €30 miljoen bij via het France 2030 programma, terwijl de regio €12,5 miljoen beschikbaar stelt.

Revolutionair procédé voor alle soorten PET
Het enzymatisch recyclingproces van CARBIOS maakt gebruik van een enzym dat PET in verschillende kunststoffen of textiel kan depolymeriseren. De bestaande thermomechanische recyclingprocessen hebben hun beperkingen: alleen helder en schoon plastic kan worden gerecycled in een gesloten kringloop, met kwaliteitsverlies bij elke cyclus, waardoor het moeilijk is om nieuwe producten te maken van 100% gerecycled PET. Als gevolg hiervan zijn complexe en vervuilde kunststoffen zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, her te gebruiken.
In tegenstelling tot conventionele processen maakt de innovatie van CARBIOS het mogelijk om alle soorten PET-afval te recyclen en 100% gerecyclede en recyclebare PET-producten te maken, zonder kwaliteitsverlies. Kunststof- en textielafval is nu een waardevolle grondstof, waardoor de circulaire economie in de industrie een feit wordt.

Extra steun voor R&D
De Franse overheid via het France 2030-programma gaan overigens door met het financieren van de research door Carbios en diens R&D-partnerlaboratoria via een specifiek budget van €11,4 miljoen voor de enzymatische recyclingtechnologieën, die immers uniek zijn in de wereld.
De subsidie van €42,5 miljoen moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie.
Door steun te verlenen aan de bouw van Carbios' eerste biorecyclinginstallatie ter wereld , laat Frankrijk zien dat de technologie van Carbios nu een industriële realiteit is geworden. De technologie maakt het mogelijk om afval te recyclen dat voorheen moeilijk te recyclen was.
Roland Lescure, de Franse minister van Industrie, benadrukte dat dit project "laat zien dat de ecologische transitie ook een kans is voor de groene herindustrialisatie van het land".

Eerste grondstoffenleverancier: Citeo
Carbios verzekerde zich onlangs van een eerste bron van grondstoffenzekerheid voor zijn toekomstige fabriek door een deel van de Citeo-aanbesteding voor de recycling van meerlaagse trays te winnen. 
Citeo is een bedrijf dat is opgericht door bedrijven die consumptie-artikelen maken en distributiebedrijven om de milieu-impact van hun verpakkingen en papier te verminderen via oplossingen voor het verminderen, hergebruiken, sorteren en recyclen.


Bronnen:
Usine Nouvelle 1 juni 2023 en 8 juni 2022
Website CARBIOS
Website Citeo