Fotonica, troef voor de (her)industrialisatie van Frankrijk

Kwantumfysica, autobatterijen, recycling van kunststoffen... Fotonica staat aan de basis van technologische doorbraken en maatschappelijke uitdagingen. Frankrijk heeft een sterke sector die de regering kan gebruiken als troef in het (her)industrialisatiebeleid, dat zei Thierry Georges, nieuw benoemde voorzitter van de Franse  branchevereniging Photonics France in de Usine Nouvelle van 22 juni 2023.

Beeld: ©Website Photonics France / Website Photonics France

De versnipperde fotonicasector ontsnapt aan de aandacht

De kleurenlasers van Oxxius bijvoorbeeld vormen één van de vele parels in de Franse fotonicasector, maar dit is weinig bekend.
De elektronica-industrie staat bekend om haar kampioen STMicroelectronics en de Franse 'Silicon Valley' rond Grenoble. De sector krijgt de volle aandacht van de Franse regering, met een overheidsinvestering van 5,5 miljard euro over vijf jaar als onderdeel van het herstelplan France 2030 voor Frankrijk. Er bestaat helaas niets vergelijkbaars in de fotonica. In tegenstelling tot elektronica, waar de paar belangrijkste spelers goed geïdentificeerd zijn, heeft fotonica een groot aantal -meestal kleinere- spelers verspreid over het hele land," legde Thierry Georges uit, CEO van Oxxius, een in Bretagne gevestigd MKB dat gespecialiseerd is in kleurenlasers.

Gebrek aan zichtbaarheid
Thierry Georges is de nieuwe voorzitter van Photonics France, de vereniging die de industrie vertegenwoordigt. Op een paar bekendere middelgrote bedrijven na, zoals Lumibird in lasers, Lynred in infrarooddetectoren en Ekinops in telecom, bestaat de industrie voornamelijk uit kleine en middelgrote ondernemingen. Daardoor is de markt niet erg zichtbaar voor de overheid.

Fotonica verenigt de wetenschappen en technologieën die licht uitzenden, opvangen of transformeren, met andere woorden de stroom van fotonen, op dezelfde manier als elektronica dat doet met elektronen. Laser, glasvezel, flatscreens, LED's, camera's, telescopen, beeldsensoren... Fotonica omvat een breed spectrum aan producten. Het is overal aanwezig," zegt Thierry Georges. Grote groepen zoals Essilor, Safran, Thales, Saint Gobain en Valeo maken er gebruik van. Maar zij definiëren zichzelf als toeleveranciers aan de defensie-, bouw- of auto-industrie, niet als spelers in de fotonica."

Een sleuteltechnologie van de 21e eeuw
De Franse fotonica-industrie vertegenwoordigt ongeveer 1.200 bedrijven, 300 onderzoekslaboratoria, 84.000 banen en een omzet van bijna €20 miljard, waarvan de helft wordt geëxporteerd. Volgens Photonics France werft de sector elk jaar ongeveer 5.000 mensen aan, en genereert de sector meer dan 30 start-ups per jaar. Fotonica wordt door de EU beschouwd als een van de vijf sleuteltechnologieën van de 21e eeuw, naast nanotechnologieën, biotechnologieën, geavanceerde materialen en geavanceerde productietechnologieën.

Frankrijk en Nederland beide sterk in fotonica
De sterke Franse en Nederlandse fotonicasectoren weten elkaar te vinden en zoeken elkaar regelmatig op. In november 2021 organiseerde het Innovatie Attaché netwerk Frankrijk in Parijs een Frans-Nederlandse bijeenkomst met deelname van alle Nederlandse en Franse fotonicaclusters.

Bron:
Usine Nouvelle, 22 juni 2023