Quantum Frankrijk: Quandela industrialiseert eerste kwantumcomputer in Europa

Als het gaat om kwantumfysica is de overgang van fundamenteel onderzoek naar industrialisatie een hele stap. Quandela, Franse pionier van de fotonische kwantumcomputer, heeft een grote stap in de richting gezet door op 20 juni 2023 een eerste fabriek voor kwantumcomputers te openen in Massy, ten zuiden van Parijs. Dit is de eerste fabriek voor kwantumcomputers in Europa.

Beeld: ©Quandela Website / Quandela Website

Bpifrance heeft € 9,5 miljoen bijgelegd

Het project wordt ruim gesteund door de Franse regering, die op dit strategische gebied voorop wil blijven lopen in Europa. Zij heeft 9,5 miljoen euro geïnvesteerd via Bpifrance in het kader van de projectoproep 'Première Usine' in het kader van het plan France 2030.

Vandaar de aanwezigheid bij de opening van Jean-Noël Barrot, gedelegeerd minister van Digitale Transitie en Telecommunicatie, en Nicolas Dufourcq, CEO van de openbare investeringsbank BPIfrance. Alain Aspect, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 2022 en lid van de wetenschappelijke adviesraad van Quandela, woonde het evenement ook bij.

Quandela gaat de industrialisatiefase in
Quandela, een spin-off van het CNRS, ontwikkelt sinds 2017 een kwantumcomputer. Terwijl anderen kiezen voor een op materie gebaseerde aanpak waarbij elektronen, atomen of ionen worden gebruikt, richt Quandela zich op licht om fotonische qubits te produceren.

In 2021 haalde het bedrijf 15 miljoen euro op en het jaar daarop publiceerde het zijn programmeer- en simulatiesoftware voor fotonische computers Percéval. Sinds de herfst van 2022 biedt het bedrijf cloud-toegang tot Ascella, zijn eerste 6-qubit kwantumcomputer, waarvoor het naar eigen zeggen gebruikers over de hele wereld heeft.

In maart 2023 ontving het bedrijf zijn eerste order voor een eigen kwantumcomputer van OVHcloud, waarmee het de start gaf voor de marketing van zijn MosaiQ computer, waarvan de eerste versie 2 qubits aan rekenkracht biedt en kan worden opgewaardeerd dankzij het modulaire ontwerp. De levering is gepland voor oktober. "De volgende logische stap voor Quandela was om de computer te industrialiseren", legt Valérian Giesz, medeoprichter en CEO van Quandela, uit.

Productiecapaciteit: 3 machines in 6 maanden
Met deze nieuwe fabriek kan de Franse start-up meer kwantumcomputers leveren, zowel voor verkoop op lokatie als voor zijn kwantumplatform in de cloud, waardoor een groeiend aantal fabrikanten kan profiteren van deze technologie. Gezien de complexiteit van de productie en de zeer hoge precisie die nodig is voor de assemblage, kan Quandela zich geen grote productieruns permitteren. Quandela zal 3 machines in 6 maanden produceren, in plaats van één momenteel.

Het bedrijf zegt dat deze nieuwe productiefaciliteit niet alleen computers gaat produceren, maar het ook mogelijk zal maken om krachtigere kwantumsystemen te ontwikkelen en zo nieuwe industriële toepassingen te vinden. Tegelijk met de opening van de fabriek legt Quandela de laatste hand aan de installatie van de cleanroom op het plateau van Saclay, die bestemd is voor de productie van de meest kritische componenten.

Bron:
Usine Nouvelle 26 juni 2023