Michelin ontwikkelt opblaasbare parasol om steden af te koelen

Michelin heeft een innovatief opblaasbaar schaduwsysteem ontwikkeld om hitte-eilanden in steden te bestrijden. Het eerste prototype is eind september met succes getest in Toulouse, terwijl de temperatuur daar opliep tot 33° C. Volgens de ingenieurs van Michelin kan het schaduwsysteem de temperatuur op de plek waar hij wordt ingezet met 2 tot 4 graden verlagen.

Het systeem bestaat uit een gigantische opblaasbare parasol met een diameter van 20 meter, vijf meter boven de grond. Een enorm gevaarte van vier ton dat tijdens een hittegolf 260 m² schaduw biedt. Michelin heeft het systeem afgelopen zomer tijdens een hittegolf in Toulouse kunnen testen. De innovatie werd ontwikkeld in het Michelin Innovation Lab (MIL), een incubator voor start-ups van de toekomst, dat onderdeel uitmaakt van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum Ladoux bij Clermont-Ferrand.

Beeld: ©Michelin

"Het idee ontstond twee jaar geleden," legt projectmanager Olivier Vuichard uit. "We zijn gestart vanuit de observatie dat in bepaalde stedelijke gebieden het planten van bomen erg moeilijk is. Dus werkten we aan alternatieve, flexibele en mobiele oplossingen". Het resultaat is Michelin's eerste gigantische opblaasbare parasol, die naar wens kan worden opgesteld en voorzien is van waterbesparende nevelsproeiers. De structuur is in minder dan een uur opgezet en biedt een schaduwoppervlak dat qua oppervlakte gelijk is aan dat van een gemeentelijk zwembad. "Het systeem is bestand tegen windstoten van 50 km/u. Daarboven vergrendelt het zich automatisch," voegt Olivier Vuichard toe.

Michelin is voortdurend bezig zijn markten te diversifiëren en wil in 2030 30% van zijn activiteiten buiten de bandensector realiseren. Het innovatieve schaduwsysteem zou hier wel eens een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Het eerste commerciële prototype wordt verwacht in 2024. "Ons doel is om oplossingen te bieden waar er geen zijn", benadrukt Olivier Vuichard, die deze innovatie ziet als "een manier om de impact van klimaatverandering op menselijke activiteiten te beteugelen". Na Toulouse zouden andere steden die het hitte-eilandeffect willen bestrijden, geïnteresseerd kunnen zijn.

Bron L’Usine Nouvelle