Goede tijden voor Europese chipsfabrikant X-Fab in Frankrijk

De chipfabrikant X-Fab Silicon Foundries blijft investeren in zijn Franse vestiging ten zuiden van Parijs
Ondanks een vertraging van de markt verhoogt de Europese halfgeleiderfabrikant X-Fab zijn industriële investeringen in 2024. Het bedrijf gaat vooral door met de uitbreiding van de productiecapaciteit van zijn Franse fabriek in Corbeil-Essonnes (Essonne).

Europa's grootste halfgeleiderfabrikant, X-Fab, telt 4200 werknemers en zes fabrieken wereldwijd. Het bedrijf is voor 2024 van plan om 550 miljoen dollar te investeren, tegen bijna 338 miljoen dollar in 2023.
De investering maakt deel uit van een plan om tussen 2023 en 2025 1 miljard dollar te investeren in de uitbreiding en de transformatie van de totale productiecapaciteit wereldwijd.
"De capaciteitsuitbreidingen die we uitvoeren, zijn gebaseerd op de lange termijnovereenkomsten die we met onze klanten hebben en dus op de voorspellingen van hun behoeften voor 2024, 2025 en 2026," legde Rudi De Winter, CEO van het bedrijf, uit bij de presentatie van de jaarresultaten van 2023. De situatie is niet fundamenteel veranderd. Onze productiecapaciteiten zijn nog steeds volledig verzadigd en de vraag van klanten blijft hoger dan wat we kunnen produceren."

Beeld: ©Usine Nouvelle
X-Fab in Frankrijk groeit flink dankzij de automotive industrie

Omschakeling naar de automobielsector
De CEO wijst er op dat de versnelling van de investeringen in 2025 te maken heeft met de overgang van de werkzaamheden voor de uitbreiding van X-Fab’s Sarawak-fabriek in Maleisië. 

De inspanning zal ten goede komen aan de Franse fabriek in Corbeil-Essonnes (Essonne), waar meer dan 1.000 mensen werken. Sinds de fabriek in 2016 werd gekocht na het faillissement van Altis Semiconductor, werkt X-Fab aan de transformatie ervan, met de steun van de Franse regering in het kader van het France Relance-plan. Het plan is om het bedrijf om te vormen naar de productie van circuits met een hogere toegevoegde waarde, bedoeld voor de auto-industrie, ter vervanging van de historische activiteiten van standaardcomponenten voor IT, communicatie en consumentenelektronica.

De automotivesector zorgt voor een verdubbeling van de capaciteit
In het vierde kwartaal van 2023 was 93% van de omzet van de Franse fabriek afkomstig van technologieën die X-Fab van de Maleisische fabriek had overgedragen aan de automobielsector, tegen 84% een jaar eerder. In 2023 steeg de omzet van het bedrijf in de automobielsector met 38% tot 539 miljoen dollar. Dit resultaat is vooral te danken aan de bijdrage van zijn Franse vestiging. "We blijven onze fabriek in Frankrijk uitbreiden om de capaciteit te verdubbelen ten opzichte van vorig jaar", belooft Rudi De Winter.
X-Fab, met hoofdkantoor in Erfurt (Duitsland), omschrijft zichzelf als een "gespecialiseerde" gieterij, die productiediensten aanbiedt voor analoge en mixed-signal halfgeleiders zoals sensoren, Mems, radiofrequente schakelingen, fotonische componenten en siliciumcarbide componenten. Met volwassen productietechnologieën van 1 micron tot 110 nanometer is het bedrijf Europa's belangrijkste alternatief voor wereldwijde gieterijen zoals TSMC (Taiwan), UMC (Taiwan), SMIC (China), GlobalFoundries (Verenigde Staten) en Tower (Israël).
Sinds 2017 is X-Fab beursgenoteerd op de Parijse Euronext-beurs.

80 miljoen euro van Frankrijk en Duitsland via IPCEI
In oktober 2023 maakte X-Fab, Europa's grootste chipmaker, bekend dat het van Frankrijk en Duitsland een vijfjarige subsidie van 80 miljoen euro had gekregen als onderdeel van het nieuwe Important Project of Common European Interest (IPCEI) in micro-elektronica en communicatietechnologieën.
Dit programma, het tweede in zijn soort in deze sector in Europa, steunt innovatie in micro-elektronica en communicatieoplossingen en speelt een sleutelrol in het bevorderen van de Europese doelstellingen van digitalisering, duurzaamheid en technologische soevereiniteit.
De overheidssteun komt ten goede aan drie X-Fab vestigingen in Europa, waaronder die in Corbeil-Essonnes in Frankrijk, die gespecialiseerd is in intelligente sensoren en drivers, nieuwe architecturen, fotonica en radiofrequentietechnologieën. De andere twee locaties die profiteren van de subsidie zijn Erfurt en Itzehoe in Duitsland.

Meer dan 40 industriële partners
Overheidsfinanciering voor X-Fab zal een breed scala aan opkomende technologieën ondersteunen, voor een veelheid aan toepassingen, waaronder slim batterijmanagement, medische sensoren, lichtsensoren (zoals LiDAR), toekomstige 6G-communicatieapparaten, millimetergolf 5G, intelligente sensorsystemen en microfluïdische apparaten voor biotechnologische toepassingen.
X-Fab is van plan om samen te werken met meer dan 40 belangrijke industriële partners, die verschillende schakels van de halfgeleiderwaardeketen bestrijken.

Bron: Usine Nouvelle, 9 februari 2024 en 18 oktober 2023

Contact: Joannette Polo