Investeren in Frankrijk: ook aantrekkelijk voor de transportsector

De jaarlijkse investeringstop ‘Choose France’ werd dit jaar op 13 mei gehouden in het kasteel van Versailles. 180 internationale buitenlandse ondernemers waren aanwezig bij de top. Er werd een nieuw record gebroken. 56 projecten, €15 miljard aan investeringen en 10.000 nieuwe banen. De boodschap was duidelijk: investeren in Frankrijk is aantrekkelijk. Dit geldt ook voor de transportsector.

Groene vloot. Van de 56 aangekondigde projecten hebben er tien betrekking op transport, waaronder het initiatief van de Deense rederij DFDS. DFDS gaat €1 miljard investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk te vervoeren. Dit project zal met name bijdragen aan het elektrificeren van de havens van Calais en Duinkerken.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf ENCHEM, dat gespecialiseerd is in batterijcomponenten, wil een vestiging voor de productie van elektrolyt openen in de haven van Duinkerken. Het plan omvat een investering van €57 miljoen en de creatie van 100 banen tegen 2027.

Energieopslag. Het Japanse bedrijf NIDEC opent een nieuwe fabriek in La Fouillouse, nabij Saint-Etienne. Deze fabriek zal zich richten op het maken van batterijsystemen voor energieopslag. Deze systemen zijn cruciaal voor het integreren van hernieuwbare energie in elektriciteitsnetwerken, het elektrificeren van havens en het opladen van elektrische voertuigen.

Op deze locatie is ook plek voor R&D-activiteiten. Door het gebruik van zonne- en geothermische technologieën zal de fabriek volledig emissievrij zijn. Er wordt €17 miljoen geïnvesteerd en het project levert 115 banen op.

Zware vrachtactiviteiten. FedEx is van plan om zijn capaciteit in de luchttransportsector uit te breiden met een nieuw complex op de luchthaven Paris-CDG. Het bedrijf heeft de intentie om al zijn zware vrachtactiviteiten te centraliseren in deze nieuwe locatie. Hiervoor zal het bedrijf €30 miljoen investeren, met name om sorteeractiviteiten mogelijk te maken.

Logistiek & cloud. Amazon gaat €1,2 miljard investeren om zijn logistieke netwerk te versterken en de cloudinfrastructuur van Amazon Web Services uit te breiden. Dit zal naar verwachting leiden tot de creatie van 3.000 permanente banen.

Bron: Actu-Transport-Logistique