Hydrogène de France opent brandstofcelfabriek bij Bordeaux

Op 30 mei heeft Hydrogène de France haar brandstofcelfabriek ingehuldigd op het voormalige Ford-terrein in Blanquefort (bij Bordeaux, in het departement de Gironde). De brandstofcellen zijn bestemd voor energieopwekking, transport over spoor en over zee.

HDF hoopt rond 2030 één gigawatt brandstofcellen per jaar te produceren in de nieuwe fabriek in Blanquefort, waarvoor een investering van €20 miljoen nodig was.

Eerste ter wereld
De locatie zal de eerste ter wereld zijn waar brandstofcellen van meer dan één megawatt worden geproduceerd. De productie moet begin 2025 van start gaan, met in eerste instantie ongeveer honderd werknemers.

De fabriek beslaat meer dan 7.000 m², waarvan 5.000 m² uitsluitend bestemd is voor productie, inclusief negen assemblagelijnen. De fabriek wordt gebouwd op het terrein van de voormalige versnellingsbakfabriek van Ford, als onderdeel van het herindustrialisatiebeleid van de Franse regering.

Beeld: ©Usine Nouvelle
Nieuwe fabriek Hydrogène de France

Dichtbij havens, wegen en klanten

"We hebben de call tot het indienen van blijken van belangstelling van Bordeaux Métropole gewonnen", zegt Hanane El Hamraoui, adjunct-directeur industriële ontwikkeling van de groep. "We wilden deze productie-eenheid graag vestigen in Blanquefort, waar ook ons hoofdkantoor is gevestigd sinds we in 2012 van start gingen. Het ligt dicht bij de havens en de belangrijkste wegen, evenals bij Mérignac, waar veel van onze dienstverleners en onderaannemers gevestigd zijn. Meer in het algemeen is het lokale industriële ecosysteem erg aantrekkelijk voor ons.”

Een reserve van 5.000 m²
De brandstofcellen die in de Gironde worden geproduceerd, zullen worden gebruikt voor maritiem transport, zware spoorwegmobiliteit en de productie van elektriciteit voor openbare elektriciteitsnetten, voornamelijk voor de export. Hanane El Hamraoui vervolgt: ”Internationaal ontwikkelen we energiecentrales die hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk instabiele bronnen zoals zon en wind, combineren met brandstofcellen, zodat de productie continu is. We hadden moeite met het vinden van brandstofcellen van voldoende grootte en technologische rijpheid. Fabrikanten richten zich meer op mobiliteit op de weg. Daarom besloten we deze batterijen te ontwikkelen om de technologie onder de knie te krijgen en om onze eigen markt aan te boren, maar ook om ons open te stellen voor andere markten, zoals het spoor en de scheepvaart”.

Op de locatie in Blanquefort komt ook 2.000 m² kantoorruimte, inclusief ruimte voor R&D, en nog 5.000 m² extra grond, waardoor de productiecapaciteit van de fabriek na verloop van tijd kan worden verdubbeld. In 2025 wil HDF in Blanquefort 100 megawatt brandstofcellen per jaar produceren en vanaf 2030 één gigawatt per jaar.
De verwachting is dat de nieuwe infrastructuur 100 directe banen zal opleveren in 2025, en 500 in 2030.


Contact: Joannette Polo

Bron: Usine Nouvelle, 30 mei 2024