Franse industrie leeft op: meer dan 100 fabrieksopeningen en -uitbreidingen in 2023

Een rapport van het vakblad 'L'Usine Nouvelle'  toont aan dat de herindustrialisatie in Frankrijk een feit is en doorgaat. Ook dit jaar blijkt het aantal nieuwe vestigingen groter dan het aantal sluitingen.  

In dit artikel een greep uit de belangrijkste fabrieksopeningen of -uitbreidingen.

Beeld: ©Usine Nouvelle / REA / Simone Perolari

Tien emblematische projecten in de agrofood-, energie- en luxesector

1. Automotive: ACC's batterijen gigafabriek markeert een keerpunt
Automative Cells Company (ACC), het gezamenlijk eigendom van TotalEnergies, Stellantis en Mercedes-Benz, is de afgelopen zomer begonnen met de productie van prismatische cellen voor lithium-ionbatterijen in Douvrin in de noordelijke regio Hauts-de-France, dichtbij Nederland. Dit is de regio in Frankrijk waar het meeste persoonsauto's worden geproduceerd. Tegen eind 2023 zullen op de site bijna 400 mensen aan het werk zijn en tegen 2025 zullen dat er rond de 1.200 zijn. Een keerpunt voor de elektrificatie van de autosector.

2. Energie: CréaWatt zet vaart achter zijn superlichte fotovoltaïsche panelen
De Franse fabrikant Créawatt heeft € 46 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe fabriek in Amilly (Loiret) om ultralichte fotovoltaïsche modules te produceren, die samen met de Chinese groep Sunman zijn ontwikkeld.

3. Food: Biologische koffies van Ecotone
Om zijn productie te verhogen van 3.200 ton koffie per jaar naar 4.500, of zelfs 6.000 ton op langere termijn, heeft de eigenaar van La Caféière een fabriek geopend in Cestas (Gironde) die is uitgerust met een efficiëntere verpakkingslijn, een brander en een grotere opslagcapaciteit. De locatie draait op groene stroom en gas.

4. Farmaceutische producten: Yposkesi industrialiseert gentherapie
In juni 2023 heeft de Franse specialist in de contract-productie van geneesmiddelen voor gentherapie en celtherapie zijn tweede industriële vestiging geopend in Évry-Courcouronnes (Essonne). Yposkesi verdubbelt hiermee zijn productiecapaciteit, belangrijk voor Frankrijk, temeer daar het land achterloopt op het gebied van bioproductie.

5. Luxe: Een 22e Franse lederwarenfabrikant voor Hermès
Begin 2023 opende Hermès haar tweede lederwarenfabriek in de Ardennen, op het bedrijventerrein Tournes-Cliron. De Manufacture de la Sormonne is de elfde lederwarenfabriek die de luxegroep in Frankrijk sinds 2010 geopend heeft, wat het totaal op 22 brengt. Een derde lederwarenfabriek in de Ardennen is gepland voor 2027, in Charleville-Mézières.

6. Elektronica: Soitec richt zich op siliciumcarbide
Eind september opende de Franse fabrikant van geavanceerde elektronische substraten een fabriek voor siliciumcarbidesubstraten in zijn vestiging in Bernin, vlakbij Grenoble (Isère). Dit is een veelbelovende stap naar een sleuteltechnologie die bij gaat dragen aan de elektrificatie van auto's, gesteund door de overheid.

10. Energie: een LNG-terminal voor TotalEnergies
De drijvende gasterminal voor vloeibaar aardgas (LNG) van TotalEnergies is eind oktober in gebruik genomen. De terminal ligt afgemeerd in de haven van Le Havre en zal naar verwachting 5 miljard kubieke meter LNG per jaar kunnen invoeren.
Dit moet Europa een alternatief bieden voor Russisch gas.


Bron: Usine Nouvelle

Contact: Joannette Polo, IA Netwerk Parijs