Google opent AI-onderzoekslab in Parijs

Google lanceert een AI-onderzoekslab in Parijs, nadat de concurrentie, zoals Facebook met het FAIR-lab en de Iliad Group, CMA-CGM and Schmidt Future met het Kyutai-lab, dat al jaren geleden deed.
Op 15 februari 2024 werd in Parijs een Google-hub geopend gewijd aan kunstmatige intelligentie. Het lab positioneert zich als "open voor het hele Franse AI-ecosysteem", maar dit laboratorium is waarschijnlijk vooral een manier voor Google om zich in Parijs te laten zien.
De CEO Sundar Pichai was zelfs aanwezig bij de opening. 

Opening Google AI lab in Parijs met Sundar Pichai, Valérie Pécresse, Marina Ferrari en Bruno Le Maire
Beeld: ©Usine Digitale / Usine Digitale
Feestelijke opening van Google AI-lab door Google's CEO Sundar Pichai, regiovoorzitster Valérie Pécresse, minister Bruno Le Maire en staatssecretaris Marina Ferrari

Feestelijke opening met Sundar Pichai

Pichai werd ontvangen en begeleid door Valérie Pécresse, de voorzitster van de regio Parijs, Marina Ferrari, de Franse Staatssecretaris voor Digitale zaken en Bruno Le Maire, Minister van Economie en Financiën
"Wij willen AI nuttig maken",  zei Google's CEO voorafgaand aan de opening. Verwijzend naar Gemini, het generatieve AI-model dat door Google werd ontwikkeld, verklaarde Sundar Pichai dat het bedrijf "AI op een verantwoordelijke manier benadert , door samen te werken met overheden, beleidsmakers en andere belanghebbenden". 
De lancering van deze hub gewijd aan kunstmatige intelligentie, gevestigd in het hartje van Parijs in de kantoren van Google Frankrijk in het 9e arrondissement, "is een uiting van deze wensen", voegt hij eraan toe.

Parijs, een centrum voor innovatie?
Volgens Sundar Pichai is Parijs al lang een centrum voor grote ideeën en technologische vooruitgang, en is het nu "een wereldwijd centrum van innovatie". Aangezien het Franse filiaal "een magneet voor technologisch talent is, met meer dan 40 nationaliteiten in de lokale engineeringteams", aldus Pichai, leek het voor de hand te liggen dat de gigant besloot om zijn AI-hub ook in zijn Parijse vestiging te vestigen.
Dit laboratorium zal zo'n 300 ingenieurs en onderzoekers samenbrengen die hier gaan werken "aan de volgende generatie AI". De gebouwen zullen  tevens onderdak bieden aan teams van Google DeepMind en Google Research, maar ook aan ingenieurs die paradepaardjes als Chrome en YouTube ontwikkelen.
Het doel is om de ontwikkeling van op AI gebaseerde producten in Frankrijk te versnellen, nieuwe academische en onderzoekssamenwerkingen te stimuleren en Franse professionals op te leiden in AI-tools. Op deze 6.000 vierkante meter, worden tegen het einde van 2025 zo'n 100.000 professionals opgeleid in AI-tools", legt Sundar Pichai uit.

Bewijs van de aantrekkingskracht van Frankrijk
Het wordt een plek voor de hele technologie- en onderzoeksgemeenschap. Zoals Sundar Pichai zijn toehoorders ervan verzekert, "wil Google vooruitgang boeken door samen te werken met Franse publieke en private onderzoeksinstituten". Hij voegde eraan toe: "We gaan onze deuren openen voor onderzoekers van alle achtergronden en hen toegang geven tot krachtige tools zoals de AlphaFold DB (eiwitstructuurdatabase), en we zullen blijven investeren in professionele training en ondernemerschap".

Voor Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie, Financiën en Industriële en Digitale Soevereiniteit, is de investering van Google in Frankrijk een verder bewijs van "de hernieuwde aantrekkingskracht van Parijs en Frankrijk" voor technologiebedrijven in Europa, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Hij wees er ook op dat "Frankrijks grootste troef de mensen zijn" en dat dit gebaseerd is op "de kwaliteit van onze onderzoekers, de kwaliteit van onze wetenschappers en onze instellingen".
Noot van IA Parijs: De samenwerking met Franse -vooral publieke- onderzoeksinstituten lijkt logisch in het licht van de zeer aantrekkelijke Franse ' WBSO' -regeling. Voor meer informatie kan IA Parijs geraadpleegd worden (zie contact onder dit artikel).

FAIR en Kyutai laboratoria al gevestigd in Frankrijk
Al tien jaar geleden besloot Meta (Facebook) om het grootste onderdeel van zijn FAIR-laboratorium (Fundamental AI Research) voor kunstmatige intelligentie in Parijs te vestigen en later kondigde het de oprichting aan van een AI start-up accelerator met daarin bedrijven als Hugging Face en Scaleway.

Tegelijkertijd onthulde ook Iliad, afgelopen november een onderzoekslaboratorium voor generatieve AI, Kyutai genaamd. Het laboratorium is het resultaat van een samenwerking tussen Iliad, CMA CGM en het fonds van Eric Schmidt (ex-CEO van Google), die alle drie €100 miljoen hebben bijgedragen aan het initiatief.
Ook het Japanse bedrijf Fujitsu, de Koreaan Samsung en het Amerikaanse IBM hebben overigens recentelijk onderzoeklabs in Parijs geopend.

Een strategische fusie in Frankrijk en Europa
De CEO van Google was vol lof voor de Franse overheid. "De aanpak van de regering op het gebied van innovatie stelt Frankrijk in staat om een leidende rol te spelen op het gebied van AI", voegde hij eraan toe.
Dit als knipoog naar het Franse standpunt over de AI-wet, waarbij het land liever aan zelfregulering doet dan klakkeloos de Europese regelgeving toepassen uit angst om individuele innovatie in kunstmatige intelligentie te verstikken.
Bruno Le Maire zei daarop: "Europa's gewoonte is om te reguleren voordat er geïnnoveerd wordt. Ik ben ervan overtuigd dat we moeten innoveren voordat we reguleren".


Bron: Usine Nouvelle, 15 februari 2024

Contact: Joannette Polo