Versnelling uitrol waterstoftankstations in Frankrijk

In heel Frankrijk stijgt het aantal projecten voor de aanleg van waterstoftankstations, ter ondersteuning van de groei van waterstofvoertuigen in het openbaar vervoer, taxidiensten en gemeentevoertuigen.

Naar verwachting zal Frankrijk tegen 2026 beschikken over 212 operationele waterstoftankstations, om een vloot van 50.000 lichte waterstofvoertuigen te bedienen. Tegen 2030 zal de behoefte toenemen tot bijna 920 stations om 340.000 lichte voertuigen en 11.000 vrachtwagens op waterstof van brandstof te voorzien.

Deze voorspellingen zijn afkomstig uit de analyse van de infrastructuurbehoeften voor waterstoftankstations, uitgevoerd door France Hydrogène en het Plateforme Automobile (PFA), in samenwerking met het technologisch onderzoeksinstituut SystemX. Op dit moment zijn er volgens Atawey, een gespecialiseerd bedrijf in het ontwerpen, produceren en installeren van waterstoftankstations, 66 stations operationeel in Frankrijk.

Sinds Atawey het eerste station in 2015 installeerde, is de uitrol van tankstations beperkt gebleven vanwege het lage aantal waterstofvoertuigen. Maar vandaag is een groei in het aantal projecten te zien, aangezien er steeds meer bussen, taxi's, lichte bedrijfsvoertuigen en zelfs vuilniswagens op waterstof worden ontwikkeld.

Uitbreiding waterstoftankstations in de region Ile-de-France voor Olympische Spelen

Het ZEV-project (Zero Emission Valley) in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, geleid door HYmpulsion, boekt aanzienlijke vooruitgang met de ambitie om uiteindelijk twintig stations te realiseren. "Momenteel zijn al twee stations operationeel, waaronder één bestemd voor de toekomstige waterstofbus in Clermont-Ferrand. In 2024 zullen nog eens vier tankstations worden aangelegd voor taxi's, terwijl al dertien andere zijn besteld om toekomstige touringcars en vrachtwagens van waterstof te voorzien", onthult Atawey.

Hynamics, een dochteronderneming van EDF die zich richt op waterstof, heeft een station in Auxerre (Yonne) in gebruik genomen om vijf waterstofbussen van brandstof te voorzien, en gaat nog drie andere tankstations aanleggen voor 2025.

HysetCo, gespecialiseerd in waterstofmobiliteit met momenteel vier stations in de regio Ile-de-France (Orly, Roissy, Porte de la Chapelle en Porte de Saint-Cloud) voor de verschillende taxivloten, zal in 2024 nog eens zes tankstations bouwen. Deze zijn bedoeld voor de 1.000 tot 2.000 waterstofvoertuigen (taxi's, auto’s met chauffeur, lichte bedrijfsvoertuigen, enz.) die tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024 zullen worden ingezet.

Het waterstoftaxibedrijf Hype in Parijs, dat momenteel een tankstation heeft in Issy-les-Moulineaux (Hauts-de-Seine), is van plan om nog acht tankstations n de regio van Parijs neer te zetten.

Bron: Les Echos