Afvalwarmte van de SOLEIL Synchrotron gaat 1.000 woningen verwarmen

De afvalwarmte van de SOLEIL Synchrotron ten zuiden van Parijs wordt voortaan teruggewonnen door het verwarmings- en koelingsnetwerk van de Campus Saclay in Parijs en gebruikt om 1.000 woningen en een groot zwembad mee te verwarmen.

De afvalwarmte die wordt gegenereerd door de enorme onderzoeksfaciliteit, de SOLEIL Synchrotron (LURE Optimised Intermediate Energy Light Source) in Gif-sur-Yvette gaat zo niet langer verloren.

Volgens een op maandag 15 april ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen het Etablissement Public d'Aménagement (EPA) Paris-Saclay en het SOLEIL-laboratorium zal deze warmte worden gebruikt om een grote sportfaciliteit en woningen op het Plateau de Saclay (ten zuiden van Parijs) te verwarmen.

Beeld: ©Usine Nouvelle / Usine Nouvelle

De SOLEIL Synchrotron is een belangrijke onderzoeksfaciliteit onder gezamenlijk toezicht van de Franse onderzoeksinstituten CEA en CNRS, die experimenten met uitzonderlijk helder licht mogelijk maakt. De potentiële warmte die wordt teruggewonnen uit de activiteiten wordt geschat op bijna 6.500 MWh per jaar, gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 1.000 woningen in de wijk Moulon in Gif-sur-Yvette en het toekomstige zwembad in dezelfde stad, dat in 2024 wordt geopend.

Vijfde generatie energienetwerk

De afvalwarmte die wordt gegenereerd door de deeltjesversnellers en de synchrotronlaboratoria wordt opgevangen en in het warmte- en koudenetwerk van de stedelijke campus Parijs Saclay gebracht. Deze faciliteit, het eerste energienetwerk van de vijfde generatie in Frankrijk, integreert diepe geothermische energie en teruggewonnen energie door de verwarmings- en koelingsbehoeften van de verschillende bouwprojecten op de campus Paris Saclay samen te voegen. "De architectuur van het netwerk, dat is gebaseerd op een getemperde lus, maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van voorheen onaangeboorde bronnen van afvalwarmte," aldus een persbericht van de EPA Paris-Saclay.

Dit strategische partnerschap is het tweede dat het EPA Paris-Saclay heeft getekend, na de samenwerking die in februari 2021 is getekend met het CNRS voor het opvangen en benutten van de afvalwarmte van de supercomputer Jean Zay die geïnstalleerd is bij het Institut du développement et des ressources en informatique scientifique (IDRIS) van het CNRS. De potentiële energie die via dit project wordt teruggewonnen, wordt geschat op bijna 4.000 MWh/jaar, gelijk aan het warmteverbruik van meer dan 1.000 nieuwe woningen.

2,146 miljoen vierkante meter wordt aangesloten op dit verwarmings- en koelingsnetwerk, dat in 2019 in gebruik werd genomen en zich over 25 kilometer onder de openbare weg uitstrekt. In 2023 werd meer dan 45 GWh warmte en 15 GWh koeling geleverd door het netwerk, waarvan meer dan 50% afkomstig is van hernieuwbare en teruggewonnen energiebronnen.

Bron:  Usine Nouvelle, 16 april 2024

Contact: Joannette Polo